Ovo su najveće gluposti iz Kolindinih pet godina

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

VEČERAS u ponoć i službeno završava petogodišnji predsjednički mandat Kolinde Grabar-Kitarović. Ako će i po čemu ostati upamćena, to su gafovi i gluposti koje je izgovorila. Nabrojili smo one najvažnije.

U pobjedničkom govoru na početku svog predsjedničkog mandata Kolinda Grabar-Kitarović obećala je da će Hrvatska biti "među najrazvijenijim državama Europske unije i svijeta". Nakon toga je, kao što znamo, krenuo egzodus hrvatskih građana koji su se pokušali bijegom u inozemstvo spasiti od apokaliptičnog ekonomskog stanja u domovini.

Kolinda je, pamtimo, nekoliko puta tijekom nogometnog SP-a upala u svlačionicu i izgrlila oznojene i polugole hrvatske reprezentativce. Nakon finala Svjetskog nogometnog prvenstva Francuske i Hrvatske, ponovno je otišla u svlačionicu, ali ovoga puta zašla je i među francuske nogometaše.

>> Švicarski list o Kolindi: Blamaže jedne predsjednice

>> Kolindino mahnitanje zasjenilo kampanju. Ovo su bili prijelomni trenuci

>> Čak i Financial Times piše o Kolindinom sramoćenju, pročitajte

To je izazvalo zanimanje i stranih medija, poput švicarskog Tages-Anzeigera koji se u rujnu 2018. upitao što se to događa s hrvatskom predsjednicom. Pritom su istaknuli da je hrvatska predsjednica napala izbjeglice i migrante govoreći da su to “većinom muškarci u borbenim godinama” i da je Europska unija “primila pogrešne izbjeglice”. Švicarski list podsjetio je da je u Hrvatskoj poginulo više od deset izbjeglica i da nevladine organizacije izvještavaju o tome kako hrvatska policija na granici prema BiH tuče izbjeglice i migrante.

Jogurt i prostor slobode za ustaške emigrante

“Naročito su bizarne tvrdnje hrvatske predsjednice da u Jugoslaviji nije bilo izbora jogurta i da se vlastima moralo unaprijed prijavljivati koliko ćeš kruha pojesti”, naveo je švicarski Tages-Anzeiger podsjetivši na jednu od najbizarnijih Kolindinih izjava u mandatu, zaključivši da “pokušava mobilizirati svoju nacionalističku klijentelu”.

Pritom su podsjetili da je jedan od njenih prvih poteza kad je zasjela na Pantovčak bilo uklanjanje Titove biste te da se izjasnila kao fan pjesama "kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona kojeg mediji nazivaju bardom mržnje", a zabilježili su i njene izjave iz Argentine, kada je za ustaške emigrante rekla da su u Argentini našli "prostor slobode". Ne treba, jasno, zaboraviti ni da je Kolinda mandat započela inauguracijom na koju je pozvala ubojice i fašiste.

Gluposti oko ustaškog pozdrava

No osim prigodnih desničarenja i ulizivanja biračkom tijelu s krajnje desnice, obilježje njezina mandata ostali su upravo učestali gafovi u izjavama koji su otvorili pitanje je li predsjednica Republike uopće dorasla svojoj funkciji. Njezino negiranje da je "za dom spremni" ustaški pozdrav je kombinacija nesuvislih izjava, kakvih je itekako imala u mandatu, i onog prethodno spomenutog ulizivanja krajnjoj desnici. Na kraju je priznala da je pogriješila, a za sve je okrivila svog bivšeg savjetnika Matu Radeljića (njegovo ime nije izravno spomenula op.a.) kazavši da joj je "više puta to rekao".

Valja podsjetiti i da je početkom 2017. skandalizirala javnost komentiranjem istraga Državnog odvjetništva te je kazala da DORH ne bi trebao istraživati prošlost. Također, izjavila je kako ona osobno zna za nekoliko predmeta koje bi DORH u ovom trenutku mogao malo pažljivije pogledati, što je vrlo neodgovorna izjava jer je po zakonu svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti, a za koje ima određena saznanja, no ona to nije učinila nego je o tome krajnje paušalno pričala u medijima. 

"Oni kojima u Hrvatskoj nije dovoljno dobro mogu otići"

U tom razdoblju svog mandata Kolinda se bila obrušila i na dio hrvatskih veleposlanika, optuživši ih da rade protivno državnoj politici, što je prilično skandalozna izjava kad dolazi s pozicije predsjednice Republike.

Kolinda je sablaznila i izjavom koju je dala na početku egzodusa Hrvata u inozemstvo. Svima kojima nije dobro u Hrvatskoj poručila je da - odu.

“U odnosu na prošlu državu ljudi imaju slobodan izbor pa mogu otići ako smatraju da im ovdje nije dovoljno dobro", rekla je Kolinda u intervjuu za Kleine Zeitung početkom 2017.

No zato je tijekom svog predsjedničkog mandata razvijala "glazbenu karijeru", pjevajući na različnim skupovima.

Na baletu Labuđe jezero u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu otišla je i korak dalje. Naime, nakon premijere popela se na pozornicu s plesačima i poklonila se publici kao da je ona izvela balet.

Čudan nastup na Kninskoj tvrđavi i legendarni intervju ispred ograde Bijele kuće

Kao njezin najupečatljiviji scensko-pjevački nastup ostalo je zavijanje na Kninskoj tvrđavi na obljetnici Oluje prošloga ljeta. Zbog pjevanja pjesme "U boj, u boj", govora koji ga je pratio, a koji je bio sve samo ne pribran, i nekontrolirane emotivnosti, kao i činjenice da su je na silasku s tvrđave pridržavali, pokrenula je u javnosti spekulacije da je te večeri suviše konzumirala alkohol. 

Druga slika po kojoj će ostati upamćen Kolindin mandat je ona kada je dala intervju za javnu televiziju ispred ograde Bijele kuće. Kolinda je otišla u SAD, a nikome nije bilo jasno zašto. Tvrdila se da se sastaje s utjecajnim ljudima, a intervju je dala na ulici, s ogradom u pozadini iza koje se nazirala Bijela kuća. “Hrvatska se treba pozicionirati kao čimbenik koji će aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike”, izjavila je Kolinda u sada već legendarnom intervjuu za HRT ispred ograde Bijele kuće. 

Hvalila se da je dogovorila da Hrvati rade preko interneta za 8.000 eura

Treća slika po kojoj će se vjerojatno pamtiti Kolindu je ona iz kampanje za novi mandat. Tada je na jednom od svojih predizbornih skupova izjavila da ima dogovor s državama da Hrvati rade preko interneta za 8.000 eura.

"Već imam dogovore s nekim državama da nam Hrvati odu na obuku negdje drugdje i da se vrate u Hrvatsku i da rade preko interneta u nekoj drugoj državi, a u Hrvatskoj da zarađuju 8.000 eura. Zamislite, 8.000 eura za naše mlade", kazala je u govoru tijekom predizborne kampanje, ispalivši jedan od najnevjerojatnijih gafova u predsjedničkim izborima. No u kampanji ih je bilo još. 

Iako se na položaju predsjednice Republike od samog početka vezivala uz razne ekstremno desne političke opcije, poput Velimira Bujanca, neofašista i osuđenog dilera, kojeg je zvala i na svoju inauguraciju, nije obraćala previše pozornosti na detalje kad je riječ o promociji hrvatske proizvodnje. To je vidljivo iz gafa kada je skupini dubrovačke djece podijelila čokoladice proizvedene u Srbiji.

Učenicima u Slavoniji koji su se nadali dobiti novu sportsku dvoranu Kolinda je u vrlo kratkom posjetu poručila da za te potrebe imaju na raspolaganju livadu oko škole.

Pjevala na rođendanu USKOK-ovom optuženiku

Općenito, najviše kritika izazvalo je njeno intimiziranje s osobama koje USKOK optužuje za kriminal, poput Milana Bandića kojem je poslala tortu, s njihovom slikom i predsjedničkim znakovljem, i otpjevala mu rođendansku čestitku.

Kolinda je Uskokovom optuženiku za mikrofonom pjevala "Sretan rođendan ti", a u jednom je intervjuu rekla da bi mu, kada bi ga osudili, u zatvor nosila kolače.

Upute za smijanje

Među njenim "biserima" iz kampanje je i izjava da je sigurna da hrvatskim braniteljima nije žao što su poginuli. "Svi oni mladići i djevojke koji su nosili one žute čizme koje su sjale u noći sada gledaju u nas i kažu: Za ovo smo se borili. Nije nam žao što smo poginuli jer Hrvatska je tu, Vukovar je hrvatski i Vukovar će uvijek ostati hrvatski", kazala je.

Legendu hrvatske košarke i najpoznatijih Šibenčana Dražena Petrovića nazvala je "velikim Zadraninom".

Pozvala ljude da na listiću zaokruže broj 1, to je bio Milanović

"Pozivam vas da na listi zaokružite broj 1, Kolinda Grabar-Kitarović", poručila je uoči održavanja predsjedničkih izbora. Na listiću je bila broj 2, tako da je ovim gafom nehotice pozvala birače da glasaju za njenog protukandidata Zorana Milanovića.

Veliko zanimanje stoga su izazvale upute koje je njen stožer pripremio Kolindi za potrebe javnih nastupa. U uputama koje su iscurile u javnost pisalo je kada se i kako treba osmjehnuti tijekom održavanja svojih govora, što je razotkrilo Kolindinu hinjenu emotivnost. "Blagi smiješak", stajalo je u uputama. I Kolinda se nasmiješila. Ali uzalud, nije joj pomoglo.

Pročitajte više