Ovo su nove odluke Stožera

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite donio je šest odluka na nacionalnoj razini u trajanju do 30. rujna, izvijestio je potpredsjednik vlade, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović na sjednici vlade. 

Uz tri odluke kojima se produljuje trajanje mjera koje se odnose na obvezno korištenje zaštitnih maski za lice, rad trgovina i organizaciju javnog prijevoza, dvije su odluke izmijenjene i donesena je jedna nova.

 

Dvije odluke izmijenjene

Izmjenom Odluke o ograničavanju okupljanja propisana je nova mjera kojom je dopušteno održavanje sajmova i drugih gospodarskih i turističkih događanja te priredbi na kojima se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima, uz uvjet da organizator osigura da u te prostore ulaze samo osobe koje posjeduju EU digitalnu covid-potvrdu. To se odnosi izlagače, posjetitelje, tehničko osoblje i slično.

Odluka - Okupljanja, 1. Izm... by Index.hr

U manjem je dijelu izmijenjena Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska graničnih prijelaza, u kojoj je novina da državljani trećih zemalja koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz turističkih razloga i koji posjeduju potvrdu o uplati smještaja sada mogu predočiti i potvrdu o rezervaciji smještaja te će im se odobriti ulazak u Republiku Hrvatsku. Negativni nalaz PCR testa i dalje ne smije biti stariji od 72 sata.

Odluka, Granica - 4. Izmjena by Index.hr on Scribd

Nova odluka kojom se propisuje obveza covid-potvrda za popisivače

Nova odluka se odnosi na popis stanovništva, odnosno na popisivače koji će na terenu provoditi popis stanovništva. 

"Stožer je donio i odluku o obveznom posjedovanju EU digitalne covid-potvrde za popisivače i kontrolore zbog skorašnje provedbe druge faze popisa stanovništva", rekao je Božinović.

Odluka - Popis 2021. by Index.hr on Scribd

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježeno je 1369 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7643. Među njima je 628 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta. Preminulo je 9 osoba.

Pročitajte više