Prve doze cjepiva Johnson & Johnson stigle u Hrvatsku, pogledajte fotografije

DANAS su u Hrvatsku stigle prve doze cjepiva Johnson & Johnson koje se prima u samo jednoj dozi. Radi se o 7150 doza tog cjepiva.

Hrvatska je rezervirala ukupno 900 tisuća doza.

Podsjetimo, cijepljenje tim cjepivom jučer je obustavljeno u Americi nakon što su američke savezne zdravstvene agencije preporučile privremeni prekid cijepljenja tim cjepivom nakon što se kod šest osoba na gotovo 7 milijuna cijepljenih razvio rijetki poremećaj koji uključuje krvne ugruške.

Par sati nakon te odluke u Americi Johnson & Johnson je objavio da se odgađa uvođenje tog cjepiva u Europi, a nakon toga je distribucija tog cjepiva po Europi zaustavljena i na razini Europske komisije. No, u trenutku kad je jučer Europska komisija donijela tu odluku, cjepivo je već bilo na putu prema Hrvatskoj pa je u konačnici ipak isporučeno.

Kako smo doznali iz HZJZ-a, nema problema sa skladištenjem tog cjepiva, jer ono na temperaturi od -20 stupnjeva Celzijusa može biti uskladišteno punih 12 mjeseci. Rok trajanja tog cjepiva je inače dvije godine.

Očekuje se da bi se danas Europska agencija za lijekove (EMA) trebala očitovati o ovom cjepivu. Dotad se, kako su jučer poručili iz Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo, ono kod nas neće koristiti.

Epidemiologinja HZJZ-a Diana Mayer jučer je rekla da se početak cijepljenja tim cjepivom očekuje najkasnije u ponedjeljak.

Imunolog: Mislim da je veća opasnost da vas udari auto nego od tog cjepiva

O kakvom se cjepivu radi u Studiju 4 HRT-a je objasnio imunolog prof.dr.sc. Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

"Radi se o adenovirusnom cjepivu. Po toj logici je ono slično AstraZenecinom cjepivu, iako se ono koristi samo u jednoj dozi. Koristi se humani adenovirus tipa 26. U SAD-u je primijećeno 6 slučajeva tromboze venskih sinusa mozga u mlađih žena zbog čega su zdravstveni radnici od vlasti zatražili da se obustavi daljnja primjena toga cjepiva", rekao je Trobonjača dodavši da je to cjepivo odmah na početku dobilo negativni publicitet.

Naglasio je da je pojava poremećaja stvaranja krvnih ugrušaka vrlo rijetka, radi se o 6 slučajeva na 7 milijuna primljenih doza toga cjepiva.

"To je manje od jednog slučaja na milijun primijenjenih doza. Cjepivo izaziva neke nuspojave koje su vrlo rijetke i ja ne mislim da bi ga zbog toga trebalo izbaciti iz uporabe. Pretpostavljam da je veća vjerojatnost da će vas pogaziti auto dok idete na cijepljenje nego da će te nastradati od tog cjepiva", poručio je.

Pročitajte više