HRT-ov Kalendar se danas opet pošteno osramotio

Foto: Index

HRT-ov Kalendar često je na meti opravdanih kritika, pa vijest o još jednom propustu ove emisije javne televizije možda i nije više za rubriku vijesti.

> HRT važnom povijesnom događaju nije dao mjesta u emisiji TV kalendar

> HRT: Tragedija obitelji Zec medijski je prenapuhana

Naime, HTV-ov Kalendar danas je propustio posebno obraditi činjenicu da je 8. ožujak planetarno poznat, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, kao Međunarodni dan žena.

Umjesto priloga o tome zašto se slavi Dan žena, što se dogodilo tog dana te možda i prigodne čestitke svim ženama, TV Kalendar ograničio se na jednu fotografiju cvijeća na kojoj je pisalo kako je 1911. godine "ustanovljen Međunarodni dan žena".

Za HTV je možda bilo nezgodno reći da se 8. ožujka kao Dan žena prvi put spominje 1909. godine, i to u SAD-u, kada je objavljena deklaracija Socijalističke partije Amerike.

Posljedica je to velikog prosvjeda koji se odigrao točno godinu dana ranije, kada je 15 tisuća žena marširalo New Yorkom, tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Na međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu održanoj 1910. godine, njemačka socijalistica Clara Zetkin predložila je da se upravo 8. ožujka počne obilježavati kao Međunarodni dan žena, što je tada jednoglasno i prihvaćeno.

U 1911. godini događaju se i prvi milijunski prosvjedi žena diljem svijeta.

Pročitajte više