Ovog tjedna sud odlučuje o obdukciji tijela J. Lečeka

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Varaždinu ovaj bi tjedan trebalo odlučiti hoće li se ekshumirati tijelo pacijenta Županijske bolnice u Čakovcu Josipa Lečeka i obaviti obdukcija, doznaje se danas od glasnogovornika Županijskog suda Mladena Oštreka.

Zahtjev za istragom kojom bi se utvrdio točan uzrok i vrijeme Lečekove smrti Istražnom centru dostavilo je čakovečko Općinsko državno odvjetništvo prošli petak.

U Istražnom centru zatražili su mišljenje vještaka, odnosno specijalista sudske medicine, nakon čega će Izvanraspravno vijeće donijeti odluku.

Leček je bolovao od karcinoma, a umro je 31. prosinca prošle godine i njegova je smrt proglašena u 3,40 sati na Pulmološkom odjelu.

Tijelo je otpremljeno na Patologiju u hladionik, a patologinja Žaklina Bedić-Fegeš pronašla ga je u 7,50 sati i to, kako je zaključila, u neprirodnu položaju za umrlu osobu. Dopis u kojem patologinja navodi u kakvu je stanju i položaju zatekla tijelo ravnatelj Franjo Fundak dobio je četvrti dan nakon smrti pacijenta te je o svemu izvijestio državno odvjetništvo.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u bolnici ravnatelj Fundak rekao je kako je pacijent Josip Leček umro na Pulmološkom odjelu od raka dišnih putova s metastazama, a ne na Patološkom odjelu, kako je proizlazilo iz izvješća patologinje.

To je utvrdilo i bolničko Povjerenstvo za stručni rad i nadzor te Povjerenstvo Ministarstva zdravstva.

Ravnatelj čakovečke Županijske bolnice Fundak kazao je i da je liječnica, nakon razgovora s dr. Josipom Škavićem, predstojnikom Zavoda za sudsku medicinu, svoje izvješće proglasila nevaljanim.

Njezin je propust i to što nije odmah, čim je pronašla tijelo, obavijestila istražna tijela, što je, rekao je Fundak, obvezan učiniti svaki liječnik koji posumnja u neprirodnu smrt.

Hoće li se protiv liječnice pokrenuti kakav postupak znat će se kad se o svemu očituje državno odvjetništvo i Hrvatska liječnička komora.

(Hina) xmzag ysp

Pročitajte više