KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Pacijenti leže u šatorima: "U Sisku nema intenzivne za pacijente s teškim infarktima"

Foto: Index

GOTOVO četiri mjeseca nakon potresa pacijenti i dalje leže u šatorima ispred Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku. To je za Index potvrdila predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Ivana Šmit, ujedno i specijalist internist i subspecijalist kardiolog koji radi na odjelu interne u sisačkoj bolnici.

Opisala nam je sadašnje stanje u bolnici i usporedila ga s onim otprije potresa, a kolegama i njoj nije jasno zašto se nisu ubrzale stvari da se osposobi novi paviljon. Smatra da bi sisačka bolnica trebala biti prioritet cijele zemlje.

"Prije smo imali 150 kreveta na internoj, sad imamo 24"

"Još uvijek se ništa nije pomaknulo s mjesta nakon potresa. I dalje smo u šatorima, krenuli smo samo s dijalizom. Na kirurgiji imamo samo 24 internistička kreveta, dok smo ih prije imali 150. Kirurški šok nam još uvijek nije riješen. Imamo samo dva intenzivna kreveta u cijeloj bolnici, oba su smještena u predrađaonici (te krevete čuvamo za teške slučajeve, npr. kad osobe teško stradaju u prometnim nesrećama). Inače smo ih imali 20. Sisak sad nema intenzivnu za pacijente u stanjima šoka i za one koji imaju krvarenja ili pak teške infarkte. Pacijenti u takvim stanjima leže ili u šatorima ili u hitnim ambulantama, pa nemamo prostor za pregledati hitnog pacijenta", ispričala je za Index dr. Šmit.

Neki epidemiološki standardi se, navodi nikako ne poštuju jer ih nemaju gdje ispoštivati. Opisala nam je radni dan proteklog petka kad je imala dva hitna slučaja.

"Oba pacijenta su trebala nadzor intenzivista dok se čekao njihov PCR-test, imali smo problem gdje ih smjestiti. Na kraju smo ih stavili u prostor hitne ambulante, gdje se inače dovode pacijenti na preglede. U to vrijeme nismo mogli raditi s drugim pacijentima, nismo imali gdje pregledavati ljude. Svi skupa se pitamo zašto nije osposobljena intenzivna jedinica koja je u zgradi kirurgije, a koja je 'zelena' i ne treba velike zahvate. Ni tamo se ništa nije pomaknulo s mjesta, osim što su se osposobila dva odjela", istaknula je Šmit.

"Strašno je da ta bolnica nije bila prioritet cijele države"

Navodi kako gotovo četiri mjeseca nakon potresa oni i dalje rade u nenormalnim uvjetima, a još je k tome, dodaje, sve više hitnih slučajeva.

"Sve je više i pacijenata pod temperaturom, njih smještaju u šatore dok ne dođu testovi na covid. Tako oni koji su negativni borave pored onih za koje se kasnije ispostavi da su pozitivni. Nekad je nemoguće naći i slobodan sanitet da pacijente vozi za Zagreb, pa i ti pacijenti za to vrijeme moraju negdje boraviti u bolnici", kazala nam je Šmit.

Istovremeno navodi kako bolnica ima novi paviljon, veliku zgradu koja je novoizgrađena, a koja im još uvijek stoji prazna.

"Strašno je da ta bolnica nije bila prioritet cijele države", zaključuje dr. Šmit.

Pomoćnik ravnatelja nam krajem siječnja rekao da nova zgrada još nema uporabnu dozvola

Index je poslalo upit ravnateljstvu bolnice oko stanja u njoj, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Podsjetimo kako smo krajem siječnja pitali bolnicu što je s novim paviljonom i tada nam je pomoćnik ravnatelja Marin Repustić rekao da nova zgrada još nema uporabnu dozvolu.

"Nema uporabnu dozvolu i nju nije lako dobiti. Ta zgrada ima samo struju i vodu. Jedino su nam interna i covid-odjel u šatorima. U šatorima je ukupno 40 kreveta, po 10 u svakom, to su vojni šatori, oni su grijani, imaju struju, monitore i tamo ima pacijenata koji leže. No ne radimo gastroskopije i kolonoskopije. Internistički pacijenti nam nisu smješteni u zgradi, jer je ona oštećena, tako da imamo dva šatora za pacijente s odjela interne. Oni su tamo dok ih ne stabiliziramo pa se kasnije šalju u druge bolnice. Svi teži pacijenti se šalju u bolnice u Zagrebu i Karlovcu. Internu ćemo smjestiti na kirurgiju kad se ona obnovi, no ne znamo kad će to biti", rekao nam je prije tri mjeseca Repustić.

Pročitajte više