DIJANA ZADRAVEC

Pacijenti o Zadravec i Vinogradskoj: Ovo je sramota nad sramotama

Foto: Index

VEĆ tri tjedna ne prestaje trakavica oko Dijane Zadravec, šefice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, koju je 17 djelatnika Zavoda prijavilo za mobing. Zbog nje je otišlo i 11 radiologa koji su u pismu sve objasnili, no unatoč svemu Zadravec je i dalje na čelu Zavoda, a kako danima već izjavljuje, cilj joj je postati ravnateljica KBC-a Sestre milosrdnice.

>>Doznajemo što se danas očekuje u Vinogradskoj. Dr. Šmit: Zadravec treba smijeniti

Index je kontaktirao nekoliko udruga pacijenata, koje pozivaju sve nadležne da što hitnije riješe situaciju u Vinogradskoj.

Podsjetimo kako smo ranije razgovarali i s predsjednicom Hrvatske udruge bolničkih liječnika dr. Ivanom Šmit, koja je za Index rekla da Dijanu Zadravec pod hitno treba smijeniti radi dobrobiti pacijenata i liječnika.

"Očekujemo potez prof. Vatavuka i ministra Beroša! Dijanu Zadravec apsolutno treba smijeniti. Apsolutno je nedopustivo da taocem jedne osobe uz kolege i sve ostalo medicinsko osoblje u KBC-u postaju i pacijenti, kojima je evidentno sada nedostupnija zdravstvena zaštita. Osobito smo zgroženi što se radi o onkološkim pacijentima kojima je svaki dan ključan u rješavanju njihove bolesti. Zapitajmo se svi kako bi nam bilo da se nađemo na njihovom mjestu", rekla je za Index dr. Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

Šefica udruge žena oboljelih od raka: Ako netko pred mirovinu ode iz institucije u kojoj je cijeli život, trebamo se pitati što se događa

Razgovarali smo s Ivanom Kalogjerom, predsjednicom udruge žena oboljelih i liječenih od raka "Nismo same". Riječ je o ženama koje se liječe ili su se pak liječile na Klinici za tumore.

Pitali smo je kako komentira sve što se ondje događa, kao i masovni odlazak radiologa iz te Klinike.

"Cijela situacija nije dobra ne samo za nas pacijente nego i za društvo. Nas kao pacijente ne zanima tko je pročelnik, bitan nam je dobar liječnik i dobar radiolog, a ja se bojim da su ljudi izgubili povjerenje i to je ono najgore. Cijela situacija je vrlo mučna, ne znam zašto se ta situacija vuče kao trakavica i zašto se ne riješi. Razgovarala sam s par radiologa s Klinike. Ako su dali otkaz, ako netko tko je pred mirovinu ode iz institucije u kojoj je cijeli život, onda se trebamo dobro zapitati što se događa. Za mene kao pacijenta je situacija užasavajuća. Ovo nije dobro. Mislim da treba institutu vratiti dignitet, da bude jaka samostalna institucija. To smo mi kao udruge pacijenata i tražili. Poslali smo jedno pismo, no nikakav odgovor na to nismo dobili", rekla je za Index Kalogjera.

Šef Udruge hrvatskih pacijenata: Nama pacijentima se dodatno ulijeva nepovjerenje i strah u sustav

Mario Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata, rekao je da se oni u 18 godina svog rada nisu bavili kadroviranjem po bolnicama.

"Ali ovo što se događa u Vinogradskoj je sramota nad sramotama. Nije za nas oboljele bitno tko će biti ravnatelj ili predstojnik, nama treba dostupnost prava na liječenje, a ovo prepucavanje je za svaku osudu. To ne koristi nama pacijentima, već dodatno ulijeva nepovjerenje i strah u sustav, a to nije potrebno nikome. Molimo sve u sustavu da se konačno stavi točka na 'i' i da se prestane prepucavati preko leđa pacijenata i neka riješe svoje probleme. I neka pošalju narodu poruku mira, da se ovakve budalaštine ne događaju. Ovo što gledamo u Vinogradskoj su filmovi strave i užasa, zar vrijedi neka pozicija toga da se šalje poruka nepovjerenja pacijentima? Naša zadaća nije kadroviranje, već tražiti dostupnost prava na liječenje", rekao je Drlje za Index.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu: Ovo sve ostavlja gorak okus pacijentima

Situaciju u Vinogradskoj za Index je komentirao i Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

"Najveći problem je što sustav uopće ne rješava probleme. Ministarstvo koje je odgovorno za funkcioniranje KBC-a nije se miješalo u ovaj slučaj. Prepustili su sve Upravnom vijeću. Ravnatelj je otišao, sad je postavljen novi v.d. Taj jedan problem, da se ne rješavaju tekuće stvari, ostavlja gorak okus pacijentima. Evo, uspio sam vidjeti izjavu novog v.d.-a. On sam kaže da se njegovi pacijenti brinu koliko će oni uspjeti doći do njega kao liječnika nakon što je privremeno preuzeo vođenje bolnice. Dakle, to stvara dozu nesigurnosti na svim razinama", kazao nam je Belina.

Za Zadravec kaže kako joj je dano previše prostora i publiciteta.

"Problem je ustanove kao takve, kompletna dijagnostika uz liječenje malignih bolesti bi se trebala prebaciti na Kliniku za tumore. To je jedino dugoročno rješenje, da se odvoje", rekao nam je Belina.

Pročitajte više