Pad na azijskim burzama, dolar je na najvišoj razini u pet mjeseci

Foto: EPA

Na azijskim su burzama danas cijene dionica oštro pale zbog rasta napetosti na Bliskom istoku i jučerašnjeg oštrog pada Wall Streeta, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7:00 sati u minusu 1.8 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu u gotovo dva mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 1.8 i 2.4 posto.

Oštar pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je, među ostalim, napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran je u subotu navečer lansirao niz dronova prema izraelskom teritoriju, a Izrael najavio osvetu.

Ulagače je razočarao i jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0.65 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1.20, a Nasdaq indeks 1.79 posto.

Splasnule nade da će Fed početi smanjivati kamatne stope

Osim nesigurnosti u vezi razvoja situacije na Bliskom istoku, ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama i zbog toga što je sve jasnije da američka središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Jučer je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku porastao 0.7 posto na mjesečnoj razini, znatno više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da potrošači ne posustaju, unatoč povišenoj inflaciji, i da bi se rast potrošačkih cijena mogao nastaviti.

Zbog toga su gotovo sasvim splasnule nade ulagača da će Fed početi smanjivati kamatne stope u lipnju.

S&P 500 i Nasdaq indeks našli su se pod pritiskom i zbog oštrog pada cijena dionica Applea i Tesle.

Cijena Applea pala je nakon što je objavljeno da je prodaja iPhonea u prvom tromjesečju pala oko 10 posto, a Tesle nakon objave da će zbog pada prodaje ta kompanija otpustiti oko 10 posto zaposlenih u svijetu.

Zbog toga azijske ulagače nije ohrabrio ni jutros objavljeni podatak da je kinesko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 5,3 posto na godišnjoj razini, nešto brže nego u prethodnom kvartalu i znatno više nego što se očekivalo.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u pet mjeseci, s obzirom da se dolar smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 106.37 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 106 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 153.70 na 154.40 jena, novu najvišu razina u 34 godine.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0610 dolara, najnižu razinu od studenoga, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0650 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.54 posto, na 90.60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.57 posto, na 85.90 dolara.

Pročitajte više