Pad na azijskim burzama. Loši pokazatelji iz Kine, američki rast bi mogao usporiti

Ilustracija: EPA

Na većini azijskih burzi cijene su dionica danas pale jer su ulagače razočarali gospodarski pokazatelji iz Kine i jer su splasnule nade da će središnje banke ove godine agresivno smanjiti kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7 sati u minusu 0.2 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks potonuo 2.1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju skliznule između 0.1 i 0.5 posto. U Hong Kongu su, pak, blago porasle.

Europske središnje banke započele ciklus smanjenja kamata

Na kineskim burzama vlada nesigurnost jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci o rastu industrijske proizvodnje i investicija u svibnju. Doduše, promet u trgovini na malo porastao je više nego što se očekivalo, no to nije osobito ohrabrilo ulagače jer je jasno da se nade u snažan oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva ove godine neće ostvariti.

Uz to, kineska središnja banka ostavila je kamatne stope nepromijenjene, što je razočaralo one koji su se nadali novim poticajnim mjerama. I na većini ostalih burzi u regiji cijene su dionica jutros pale jer će, po svemu sudeći, američka središnja banka zadržati kamatne stope na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo, s obzirom na to da se inflacija u SAD-u i dalje kreće znatno iznad ciljanih razina Feda.

A to znači da bi se rast američkog gospodarstva, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija, mogao dodatno usporiti. Neke središnje banke, među ostalim europska, nedavno su započele ciklus smanjenja kamata kako bi potaknule gospodarstvo, no kako se inflacija u svijetu i dalje drži relativno visoko, malo je vjerojatno da će ove godine kamate biti značajnije srezane.

Dolar stagnira, cijene nafte pale

Na valutnim tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105.52 boda, gotovo isto kao u petak navečer.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 157.40 na 157.35 jena. No američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0700 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0705 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon prošlotjednog rasta za gotovo 4 posto. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0.33 posto, na 82.35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.32 posto, na 78.20 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.