Pad na svjetskim burzama

Foto: EPA

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene dulje nego što se očekivalo i jer poslovni rezultati američkih banaka nisu impresivni. Na Wall Streetu je Dow Jones potonuo 2.4 posto, na 37.983 boda, dok je S&P 500 pao 1.6 posto, na 5.123 boda, a Nasdaq indeks 0.45 posto, na 16.175 bodova.

Najveća svjetska burza našla se pod pritiskom jer u SAD-u inflacija ne popušta.

Prošloga je tjedna objavljeno da su potrošačke cijene u ožujku porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini, dok je inflacija na godišnjoj razini dosegnula 3.5 posto, što je 0.3 postotna boda više nego u veljači. To je veći rast cijena nego što su analitičari procjenjivali, a više od očekivanja porasla je i temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energenata.

Podaci pokazuju da posljednjih mjeseci inflacija ne popušta i da se i dalje kreće znatno iznad ciljane razine Feda od oko 2 posto. Stoga središnja banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, što ovih dana poručuju i čelnici američke središnje banke.

Nakon ovih podataka, gotovo sasvim su splasnule nade ulagača da će Fed smanjiti kamate na sjednici u lipnju. Malo je izgleda i da će proces smanjenja kamata početi u srpnju, pa se prvo smanjenje cijene novca sada očekuje u rujnu.

Pitanje je, također, u koliko bi navrata Fed ove godine mogao smanjiti kamate. Dosad se očekivalo da će to biti u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, no sve je izglednije da će biti manje rezova.

"Podaci o visokoj inflaciji izazvali su pad cijena dionica. Nije u pitanje doveden samo 'timing' prvog smanjenja kamata, nego i to u koliko će navrata Fed ove godine smanjiti kamate", kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Pročitajte više