Pad potrošnje, rezanje operativnih troškova: Britanski naftni div BP je sve manji i manji

Foto: 123rf

BRITISH PETROLEUM je danas najavio treću rundu mjera štednje i daljnju prodaju imovine u dolazećim godinama s nastojanjem da sačuva profit u produljenom razdoblju niskih cijena nafte i namakne novac za nagodbu od 54 milijarde dolara zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine.

Britanska naftna kompanija je od smrtonosne nesreće već prodala gotovo 50 milijardi dolara imovine, a u idućoj godini će dezinvestirati dodatnih 3 do 5 milijarde.

BP je zadovoljan nakon što je objavljen iznos odštete jer prvi put nakon 2010. može poslovati bez elementa nesigurnosti.

"Sada konačno možemo biti normalna naftna kompanija i raditi ono što naftne i plinske tvrtke rade, ja sam vrlo uzbuđen zbog toga," rekao je izvršni direktor BP-a Bod Dudley u telefonskom razgovoru za Reuters.

Pad potrošnje, rezanje operativnih troškova

BP kaže da će potrošnja kapitala (capex) na investicijske i druge projekte ove godine iznositi oko 19 milijardi dolara, manje od predviđenih 20 milijardi. Iz tvrtke očekuju da će capex pasti i u 2017. godini na razinu između 17 i 19 milijardi dolara      

Tvrtka je u prvih devet mjeseci ove godine agresivno smanjila operativne troškove za tri milijarde dolara u odnosu na prijašnju godinu, a troškovi bi u 2017. godini trebali biti za 6 milijardi dolara manji nego u 2014. godini.

Naftne kompanije u posljednjih godinu dana agresivno smanjuju potrošnju i operativne troškove uslijed naglog pada likvidnosti zbog povijesno niskih cijena nafte. Mjere štednje su rezultirale gubitkom tisuća radnih mjesta i odustajanjem od brojnih novih projekata.

Vjeruje se da je prijelomna točka u globalnom porivu za povlačenje investicija u naftnu industriju, u kojem sudjeluje na stotine investitora, dobrotvornih zaklada, gradskih i državnih fondova, nastupila u rujnu prošle godine kada je dinastija Rockefeller odlučila dezinvestirati svoj ulog u fosilnim gorivima. 

> I princ Charles razmišlja o izlasku iz biznisa s fosilnim gorivima

Pročitajte više