Pad trgovine i nezaposlenost usporavaju ekonomiju

TRAJNA usporenost trgovine i ulaganja i rast nezaposlenosti nastavljaju zadržavati rast svjetske ekonomije kao i napredak u smanjenju siromaštva, pokazalo je u srijedu UN-ovo godišnje istraživanje svjetske ekonomije.

Čimbenik koji dodatno komplicira oporavak gospodarstva u svijetu je opadanje vrijednosti dolara, prije svega kao reakcija na nagli rast vanjskotrgovinskog manjka Sjedinjenih Država. Istraživanje smatra da će biti potrebna šira osnova za snažniji oporavak nego što je samo američka ekonomija.

UN-ovo istraživanje predviđa da će svjetsko gospodarstvo rasti samo 2 posto u 2003., jednako kao i u 2002. Trgovina bi trebala porasti za 4 posto u 2003. nakon 2 posto u 2002. Inozemna ulaganja i dalje oklijevaju s jačim rastom.

Uz slabu globalnu potražnju pretjerani proizvodni kapaciteti stvoreni prevelikim investicijama tijekom 1990-tih, posebice u informacijskom, komunikacijskom i tehnološkom sektoru smanjuju se sporije nego se očekivalo, a politički šokovi tijekom prošle godine rezultirali su mlitavošću u drugim sektorima, prije svega u putničkoj industriji, kaže izvješće.

Među elementima za povratak snažnoga rasta, prema istraživanju koje će biti predstavljeno 30. lipnja na početku zasjedanja UN-ovog Ekonomskog i socijalnog vijeća u Ženevi, je mala inflacija koja dozvoljava uvođenje stimulativnih makroekonomskih i fiskalnih mjera.

Među drugim čimbenicima su i potreba popunjavanjem zaliha što će ojačati potražnju i činjenica da će mnoge zemlje u razvoju moći iskoristiti niske cijene roba, a one koji mogu posuđivati na međunarodnom tržištu kapitala moći će iskoristiti i niske kamatne stope.



Pročitajte više