Pronađeni ostaci vojnika koji su poginuli prilikom pada helikoptera u Australiji

Foto: Australsko ministarstvo obrane

Prilikom potrage za žrtvama pada vojnog helikoptera kod sjeveroistočne obale Australije pronađeni su ljudski ostaci. Helikopter MRH-90 Taipan srušio se u more tijekom multinacionalne vojne vježbe u petak, a australske vlasti pretpostavljaju da su pritom poginula četiri vojnika. 

Nakon velike operacije potrage pronađeni su ljudski ostaci, a sada i kokpit. Nesreća se dogodila za vrijeme vježbe Talisman Sabre, velike operacije obuke koja svake dvije godine okuplja 30.000 vojnog osoblja iz Australije, Sjedinjenih Država i nekoliko drugih zemalja, piše BBC.

Vlasti su odmah pokrenule potragu za nestalim vojnicima - kapetanom Dannielom Lyonom, poručnikom Maxwellom Nugentom, časnikom Josephom Laycockom i kapetanom Alexanderom Naggsom, koji su pripadali šestoj zrakoplovnoj pukovniji. No u ponedjeljak je ministar obrane rekao da više nema nade da će ih pronaći žive. 

Pokrenuta je istraga incidenta

Danas je voditelj potrage objavio da je još jedno područje s krhotinama pronađeno nekih 40 metara ispod površine oceana. Vozilo na daljinsko upravljanje je pronašlo i neidentificirane ljudske ostatke. 

"Potraga za ostacima helikoptera se nastavlja te će se intenzivirati u sljedeća 24 sata jer treba stići dodatna oprema. Važno je prikupiti što više krhotina kako bismo mogli u potpunosti razumjeti što se točno dogodilo", rekao je general-pukovnik Greg Bilton. 

Glavni zapovjednik australske vojske prošlog je tjedna prizemljio preostalih 45 Taipana nakon nesreće, rekavši da nijedan više neće letjeti dok se ne utvrdi da su sigurni. Pokrenuta je istraga incidenta. 

Pročitajte više