Padaju sateliti: Kako će se Zemlja spasiti od prijetećeg "svemirskog smeća"?

"SVEMIRSKO smeće" ili sateliti koji su još uvijek u Zemljinoj orbiti, a nitko njima ne upravlja te ostaju bez goriva i padaju na Zemlju, postaju sve veći problem za čovječanstvo. No, znanstvenici traže rješenja i za taj problem te su počeli dizajnirati svemirske letjelice koje bi trebale služiti za punjenje satelita gorivom ili one koje bi na vlastiti pogon satelite odvele na mjesto gdje bismo bili sigurni od njih.

Kanadska kompanija MacDonald, Dettwiler and Associates proizvodi svemirsku letjelicu koja bi služila kao "leteći rezervoar" za satelite koji ostanu bez goriva. S druge strane ViviSat i proizvođač raketa Alliant Techsystems rade na letjelici sposobnoj za popravke satelita u orbiti.

Produžuju "život" satelita u orbiti

Obje letjelice imaju potencijal za produženje "života" satelita u orbiti. Tradicionalno, sateliti rade do trenutka kada imaju goriva, a kada im se rezervoari isprazne tada "plove" po orbiti. Neki od njih predstavljaju opasnost, jer bi se mogli sudariti s drugim satelitima ili nekontrolirano pasti na Zemlju, kao što je u rujnu pao satelit UARS, američke svemirske agencije NASA.


"Svemirska infrastruktura je nevjerojatno lomljiva stvar", kazao je Steve Oldham iz MDA te dodao kako smo potpuno svjesni te mreže, no ništa ne poduzimamo da je servisiramo, kao što to radimo s drugim mrežama koje koristimo. MDA-ova letjelica za punjenje satelita gorivom, koja je nazvana SIS, je napravljena kako bi služila kao svemirska "benzinska postaja". SIS će biti opremljen robotskom rukom kako bi mogao napuniti satelit gorivom, a moći će obaviti i manje popravke na njemu.

Nekoliko opcija za rješavanje "svemirskog smeća"

ViviSatova letjelica MEV će biti napravljena tako da može pristati uz satelit, no umjesto pumpanja goriva, ona će kontrolirati satelitom i držati ga na određenoj visini. Budući da će MEV moći pristati uz satelit i koristiti svoj sustav upravljanja, letjelica će moći "spasiti" i satelite koji imaju dovoljno goriva, ali koji su se smjestili na krivom mjestu u orbiti. MEV će biti koristan i kako bi se satelit prebacio na drugu poziciju i koristio za potpuno novu svrhu.

Ove dvije letjelice će pomoći da se smanji količina "svemirskog smeća" i količina nefunkcionalnih satelita u svemiru. Ove dvije letjelice će bezvrijedne satelite moći odvući u orbitu koje se naziva "grobljem". Odvlačenjem u višu orbitu oni više neće smetati funkcionalnim satelitima koji su smješteni niže. S druge strane, ove letjelice će moći dovesti satelit u nižu orbitu kako bi mogao pasti i izgorjeti pri ulasku u Zemljinu atmosferu.

Pročitajte više