PAKISTAN: POJAČANJA UZ GRANICU S AFGANISTANOM

Pakistan je počeo razmještati vojna pojačanja i snage za brzo djelovanje duž granice s Afganistanom, s obzirom na to da se u toj zemlji 9. listopada održavaju predsjednički izbori, objavila je u utorak pakistanska vojska.

Vlada je "poduzela značajne mjera povećanja sigurnosti na zapadnim granicama kako bi spriječila svaki pokušaj osujećivanja izbora", doznaje se iz vojnog priopćenja.

Pojačanje u obliku povećanja broja vojnika uzduž 2.500 kilometara duge granice trebalo bi također spriječiti "infiltraciju u Pakistan preko porozne granice", dodaje se u priopćenju.

U spomenutom području već se nalazi oko 100.000 pakistanskih vojnika koji tragaju za pripadnicima al-Qaide koji su izbjegli iz Afganistana.

Za sada je vojska otvorila 250 novih kontrolnih točaka, posebice u Pograničnoj provinciji sjever-zapad (NWFP) i Baličistanu.

U Pakistanu se za sudjelovanje na izborima u Afganistanu prijavilo 720.000 izbjeglica, među kojima je 28 posto žena. U Afganistanu se prijavilo 10,5 milijuna birača među kojima 41 posto žena. Očekuje se da će svoj glas na izborima dati i oko 500.000 afganistanskih izbjeglica u Iranu

Međunarodna organizacija za migracije (IMO) je u afganistanskim izbjegličkim logorima u Pakistanu uspostavila 1660 glasačkih mjesta. Prema predstavniku IMO-a, izbjeglice predstavljaju 10 posto afganistanskog biračkog tijela.

Birači u Afganistanu moći će birati između 18 kandidata među kojima je i privremeni predsjednik Hamid Karzai.

(Hina) xvk ydgk

Pročitajte više