Pakistan postaje peta nuklearna sila svijeta, imaju veći arsenal od Velike Britanije

PAKISTAN je na putu da pretekne Veliku Britaniju i postane peta svjetska nuklearna sila u trenucima kada državi prijete ekstremisti.

Američke obavještajne agencije vjeruju kako Pakistan ima više od 100 razvijenih nuklearnih oružja što je povećanje od 40 posto u samo dvije godine. To znači da je ta politički nestabilna država po nuklearnom arsenalu pretekla Veliku Britaniju i smjestila se na peto mjesto iza SAD-a, Rusije, Francuske i Kine. Pakistanska vojska tvrdi kako treba više nuklearnog oružja kako bi nadjačala indijsku vojnu snagu, piše Telegraph. 

Domet bombi veći od 2000 kilometara

Pakistan i Indija su obje 1998. godine izvele nuklearne pokuse te su vodile tri rata od odvajanja i stjecanja nezavisnosti 1947. godine. Američke analize se temelje na povećanoj proizvodnji plutonija i visoko obogaćenog urana te neki od stručnjaka vjeruju da Pakistan ima i 110 bojnih glava. Mnoge od njih su smanjene kako bi mogle biti montirane na balističke rakete sa dometom od više od 2000 kilometara što znači da mogu doći do mnogih indijskih gradova.

Oružje se čuva u skladištima diljem Pakistana, a dio je smješten blizu glavnih zračnih baza. Objava o povećanju nuklearnog naoružanja baca novo svjetlo na veliku humanitarnu pomoć koju zapadne države šalju Islamabadu. Postavljaju se i pitanja kako administracija predsjednika Asifa Ali Zardarija narodu može objasniti potrošnju na nuklearno oružje dok mnogi žive u siromaštvu i lošim uvjetima života. Prošle godine su humanitarne organizacije poslale milijune dolara pomoći za žrtve poplava u Pakistanu.

Prvi reaktor proradio uz pomoć SAD-a, patronat kasnije preuzela Kina

Prvi pakistanski nuklearni reaktor je uz pomoć SAD proradio 1965. godine, a nuklearni program je napravljen 1974. godine kada je krenula utrka u naoružanju između dviju zemalja u južnoj Aziji. Vjeruje se kako je Pakistan prvu nuklearnu bombu izradio 1984. godine. U razvoju pakistanskog nuklearnog programa ključnu ulogu je odigrala Kina te se vjeruje kako je pomogla u izradi mnogih oružja.

Pročitajte više