Pakt o stabilnosti: Schroeder misli da njegovi prijedlozi nailaze na dobar prijam

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je u ponedjeljak da njegovi prijedlozi o reformi Pakta o stabilnosti i rastu nailaze na dobar prijam u većini zemalja Europske unije.

Na konferenciji za strane novinare u Berlinu šef njemačke vlade rekao je da, po njegovu mišljenju, "glavninu prijedloga koje je iznio dijele" i druge europske vlade "osim pojedinih".

"U Europi imamo problema s rastom, a ne sa stabilnošću", dodao je rekavši da "podupire" nastojanja predsjedatelja EU-a, luksemburškog premijera Jeana-Claudea Junckera. Istaknuo je da je "vrlo sretan što se Komisija usredotočila" na rast u svojim naporima da provede reformu Pakta.

U napisu koji je u ponedjeljak objavio njemački Financial Times šef njemačke vlade dovodi u pitanje zahtjev Pakta koji visinu javnog deficita ograničava na najviše 3 posto bruto domaćeg proizvoda.

Kancelar je na konferenciji poželio da se "Sjedinjene Države još više zauzmu" za mirovni proces na Bliskom istoku. Sudjelovanje drugih čimbenika kao što su Ujedinjeni narodi, Rusija i EU je nužno, dodao je, ali "najveća uloga pripada SAD-u, jer mu politička snaga to dopušta".

U svezi s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom kancelar je rekao da "prve odluke pokazuju da ozbiljno shvaća svoju zadaću, a to je prekid terorističkog nasilja".

Što se tiče Irana, koji trojac Berlin-Pariz-London pokušava odvratiti od primjene nuklearnog programa u vojne svrhe, kancelar je ustvrdio da "nije istina da te tri zemlje ne razgovaraju s SAD-om". "Postoji nada da će se ove godine postići potpun i trajan dogovor" koji je "nužan za očuvanje i razvoj mira u svijetu", kazao je.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više