Paladina: Dodatno ćemo motivirati građane na samoobnovu

MINISTAR graditeljstva Ivan Paladina je tijekom gostovanja u Dnevniku HTV-a govorio o tome može li se napokon očekivati da će se proces obnove kuća na Baniji ubrzati.

"Svi smo već nekoliko puta izrazili stav kako cjelokupni proces moramo ubrzati. S jedne strane možemo biti zadovoljni da je više od 5000 objekata u određenoj mjeri obnovljeno ili u procesu obnove. Potpuno nam je jasno i svjesni smo da javnost očekuje ubrzanje procesa konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata. Prije stotinjak dana imali smo svega nekoliko takvih gradilišta, a danas imamo na širem području Zagreba 10-ak, a na području Banovine 30-ak gradilišta", rekao je Paladina za Dnevnik HTV-a.

Paladina je rekao kako će nivelirati cijene jer se cijene građevinskih radova mijenjaju velikom brzinom i da za određene vrste radova nisu imali zainteresiranih izvođačkih ili inženjerskih kuća. 

"S druge strane određenim promjenama dodatno ćemo motivirati naše sugrađane na samoobnovu", kaže ministar.

"Prioritet su obitelji u kontejnerima"

Odgovarajući na pitanje što bi za njega bio uspjeh u obnovi Zagreba tijekom idućih godinu dana, Paladina kaže kako je nakon 30 dana svog mandata prezentirao jasne ciljeve. 

"Prije svega sam se fokusirao na ono što ćemo napraviti i ciljeve do kraja ljeta, početka jeseni. Ne bih govorio o ciljevima nakon tog perioda. Cilj je dvjestotinjak gradilišta - trećina na području zagrebačkog potresa i dvije trećine na području Banovine", rekao je te dodao kako na području Banije ima oko 2000 obitelji koje žive u kontejnerima i da su one prioritet.

"Napravit ćemo sve da njihove zahtjeve riješimo što prije. Teško mi je dati obećanje, ali oni su nam prioritet", izjavio je Paladina na HTV-u.

Pročitajte više