Pale cijene nafte, dolar ojačao

Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM su burzama u petak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni, s obzirom na to da se rast gospodarstava usporava, dok je inflacija i dalje visoka, što zahtijeva daljnje zaoštravanje monetarne politike. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7 sati u minusu 0.4 posto, no na putu je dobitka u ovom tjednu od oko 1.7 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0.2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0.2 i 0.5 posto. Na burzama se trguje oprezno jer podaci ukazuju na usporavanje rasta gospodarstava. Tako je jutros objavljeno da je u Japanu proizvodnja aktivnost u ožujku oslabjela peti mjesec zaredom, što ukazuje na slabljenje potražnje.

Objavljeno je također da je inflacija u Japanu u veljači blago oslabjela, prvi put nakon 14 mjeseci, no i dalje je visoka. Takva je situacija i u zapadnom dijelu svijeta, pa monetarne vlasti zaoštravaju politike. Tako su ovoga tjedna britanska središnja banka i američki Fed ponovno povećali kamatne stope za po 0.25 postotnih bodova.

Ulagače ohrabrili američka ministrica financija

Ulagači se nadaju da se proces podizanja kamata bliži kraju, no monetarne vlasti poručuju da će možda morati dodatno zaoštriti politike ako se uskoro inflacija znatnije ne spusti. Zbog toga se jučer i na Wall Streetu trgovalo nesigurno. Nakon znatnih oscilacija Dow Jones indeks porastao je 0.2 posto, S&P 500 oko 0.3, a Nasdaq indeks 1 posto.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi ponešto je ohrabrila američka ministrica financija Janet Yellen, koja je u izvješću u Kongresu kazala da su regulatori spremni poduzeti daljnje akcije kako bi stabilizirali američke banke. Tako je donekle umirila investitore nakon propasti dviju regionalnih banaka u SAD-u.

"Promatrate tržište i vidite da u kratkom roku brzo mijenja smjer na osnovu tumačenja pojedinih ulagača o tome što je netko rekao i kako to utječe na njihovo trgovanje. U cjelini, tržište nam govori da postoji mnogo različitih načina za tumačenje svega što se govori", kaže Thomas Martin, analitičar u tvrtki Global Investments.

Dolar ojačao 

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102.56 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102.10 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 130.50 na 130.35 jena, najnižu razinu u šest tjedana.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0825 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0895 dolara. Cijene su nafte, pak, umjereno pale. Cijena barela na londonskom tržištu oslabjela je jutros 0.29 posto, na 75.70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.30 posto, na 69.75 dolara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više