Palestinac autom gazio ljude na Zapadnoj obali, izraelski vojnici ga ubili

Ilustracija: EPA

TRI IZRAELCA ozlijeđena su u subotu na okupiranoj Zapadnoj obali kada se u njih zaletjelo vozilo, a navodnog napadača ubili su izraelski vojnici, javljaju mediji o novoj epizodi nasilja nakon relativnog primirja. Manje od 24 sata ranije izraelska policija ubila je izraelskog Arapina, koji je, prema njezinim tvrdnjama, zgrabio policijsko oružje i pucao blizu džamije Al-Akse.

Novo nasilje prekinulo je relativnu stanku u izraelsko-palestinskom sukobu koja je nastupila s početkom muslimanskog svetog mjeseca ramazana prije deset dana. Izraelska vojska objavila je da se "terorist" zaletio vozilom u ljude blizu mjesta Beit Ummara na jugu Zapadne obale, a vojnici su ga zatim neutralizirali.

Izraelska vojska ubila mladića koji se domogao policijskog oružja

Glasnogovornik je zatim potvrdio da je navodni napadač ubijen. Magen David Adom, što je izraelski ekvivalent Crvenog križa, navodi da su tri Izraelca ranjena, od kojih jedan teško. Palestinska vlast objavila je da je ubijeni mladić Mohammed Baradyah 23-godišnji Palestinac.

Beit Ummar nalazi se na jugu Zapadne obale, palestinskog teritorija što ga je Izrael okupirao 1967. Ranije u subotu izraelska policija ubila je 26-godišnjaka u Jeruzalemu blizu džamije Al-Akse jer se navodno domogao policijskog oružja, no neki izraelski portali prenose izjavu očevica da je mladić ustrijeljen nakon što je pritekao u pomoć ženi koja se našla u sukobu s policijom.

Od početka godine izbio novi val nasilja

No te tvrdnje policija je odbacila kao neistinite. Incident se navodno dogodio na ulazu u džamiju Al-Aksu, treće najsvetije mjesto islama, ali i područje sveto Židovima, koji ga nazivaju Brdo hrama.

Zadnjih dana strane prijestolnice izrazile su zabrinutost zbog mogućeg nasilja jer i kršćanski Uskrs i židovska Pasha padaju u vrijeme ramazana, a od početka godine izbio je novi val izraelsko-palestinskog nasilja, no intenzitet je pao prije tjedan dana, piše agencija AFP. 

Nasilni sukobi Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga posljednjih godina opetovano su se događali u području oko džamije Al-Akse. Situacija je 2021. eskalirala u 11-dnevni sukob između Izraela i vladajuće stranke Gaze Hamasa.

Pročitajte više