Palestinci i Arapska liga osudili otvaranje češkoga diplomatskog ureda u Jeruzalemu

Foto: EPA

PALESTINSKE vlasti i Arapska liga danas su osudili otvaranje češkoga diplomatskog ureda u Jeruzalemu, nazvavši to kršenjem međunarodnoga zakona.

Prag je u četvrtak otvorio jeruzalemsku podružnicu svog izraelskog veleposlanstva koje se nalazi u Tel Avivu.

Njegova inauguracija, kojoj je prisustvovao češki premijer Andrej Babiš, bila je dva tjedna nakon što je Izrael poslao nekoliko tisuća doza cjepiva protiv covida-19 u Češku.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da potez Praga smatra "eklatantnim napadom na palestinski narod i njegova prava, flagrantnim kršenjem međunarodnog prava" i da bi to naštetilo mirovnim izgledima.

Status Jeruzalema - jedno je od najtežih pitanja

Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Abul Geit u Kairu je izjavio: "Na pravni status Jeruzalema utjecat će odluka jedne ili druge države o otvaranju predstavništava. Istočni Jeruzalem okupirana je zemlja prema međunarodnom pravu".

Status Jeruzalema jedno je od najtežih pitanja u desetljećima starom izraelsko-palestinskom sukobu.

Izrael je anektirao istočni dio grada u potezu koji nije međunarodno priznat i cijeli Jeruzalem smatra glavnim gradom.

Palestinci traže da Istočni Jeruzalem, koji je Izrael zauzeo zajedno sa Zapadnom obalom i Gazom u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, bude glavni grad buduće neovisne države.

Mirovni pregovori propali 2014. godine

Iako Češka podržava da rješenje izraelsko-palestinskog sukoba budu dvije države, prošli mjesec u predraspravnoj odluci Međunarodnog kaznenog suda imenovana je kao jedna od država koje podržavaju izraelski argument da sud nije nadležan za ratne zločine na palestinskim teritorijima.

Češka je također jedna od najjačih pristaša Izraela u Europskoj uniji.

Prošli mjesec Izrael je zamrznuo svoj kratkotrajni program "diplomacije cjepiva" prema kojem je slao cjepiva protiv covida-19 u inozemstvo što je premijer Benjamin Netanyahu nazvao "kupnjom ugleda" u svijetu, a drugi su kritizirali kao kupovanje naklonosti. 

Pročitajte više