Palestinci slave iranski napad. "Prvi put da rakete padaju na okupiranu Palestinu"

Ilustracija: EPA

Iranski napad na Izrael izazvao je danas oduševljenje brojnih Palestinaca u Gazi kao rijetka osveta za izraelsku ofenzivu na njihovu enklavu, iako su neki rekli da sumnjaju da je Teheran napao samo kako bi se prikazao opasnim, a ne uzrokovao stvarnu štetu.

"Prvi put smo vidjeli rakete koje nisu pale na naša područja, nego na okupiranu Palestinu", rekao je Abu Abdallah (32), misleći na teritorij koji je 1948. postao Izrael, a ne na okupiranu Zapadnu obalu i Gazu. Brojni u Gazi osjećaju da su ih bliskoistočni susjedi iznevjerili otkako je Izrael pokrenuo ofenzivu u kojoj je ubijeno više od 33.000 ljudi kao odgovor na napade Hamasa na jug Izraela.

Sirija i Huti nazvali iranski napad legitimnim

"Vjerujemo da bi se, kada bi Iran ili neka druga zemlja ušli u rat, riješila situacija u Gazi", dodao je Abdallah. Potpora Palestincima stigla je od Irana i njegovih regionalnih partnera koji su saveznici islamističkog Hamasa u Gazi. 

Sirija i jemenski Huti nazvali su iranski napad legitimnim, a iranski saveznik u Libanonu Hezbollah ocijenio ga je "hrabrim". "Tko god se usudi napasti Izrael u trenutku kada cijeli svijet radi u njegovu interesu, heroj je u očima Palestinaca bez obzira na to dijelimo li njegovu ideologiju ili ne", rekao je Majed Abu Hamza (52).

Snimke iz enklave pokazuju stanovnike kako slave i izvikuju Allah Akbar (Bog je najveći) dok nebo obasjavaju iranske rakete i izraelski presretači. "Klali su nas više od šest mjeseci i nitko se nije usudio ništa poduzeti. Sada Iran, nakon što je njegov konzulat pogođen, uzvraća udarac i to donosi radost u naša srca", rekao je Hamza.

Pročitajte više