Palestinci za palež džamije na Zapadnoj Obali okrivili židovske doseljenike



PALESTINSKI predsjednik Mahmoud Abbas optužio je izraelske doseljenike da su potpalili džamiju u selu Lubban al-Sharqiya  pokraj grada Nablusa na Zapadnoj Obali, koja je izgorjela u utorak ujutro, prenose svjetski mediji.

Abbas je upozorio da bi najnoviji incident mogao ugroziti najavljeni početak mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca, te je optužio izraelsku vojsku da štiti naseljenike i podmetače požara.

Optužbe na račun izraelskih doseljenika navodno umiješanih u palež sa palestinske strane stižu i prije službenog dovršetka istrage, dok izraelski mediji, koji se pozivaju na izvore povezane sa inspektorima koji vrše istragu, prenose da bi uzrok požara mogao biti kratki spoj na električnim instalacijama. Službeni izvori pak još uvijek kažu kako nisu otkrili izvor požara. Džamija je u požaru teško oštećena, izgorio je i vrijedni knjižni fond, a prema prvim procjenama trebat će mjeseci obnove prije nego se vjernici vrate na molitvu.


Palež džamije mogao bi loše utjecati na početak mirovnih pregovora

Selo Lubban al-Sharqiya u kojem se nalazi džamija u neposrednoj je blizini tri novoformirana izraelska naselja, a sukobi između Palestinaca i izraelskih doseljenika zabilježeni su i prije. No kako bi palestinsko-izraelski mirovni pregovori trebali početi svakog časa, tvrde politički analitičari, incidenti ovakve vrste lako mogu poljuljati ionako krhka nastojanja za povratak mira na ovo područje.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) nastojao je uvjeriti palestinske predstavnike kako će izraelska strana provesti temeljitu istragu i učiniti sve kako bi otkrila uzroke požara i uhitila eventualne krivce.

Pročitajte više