Palestinci zabrinuti zbog Sharonove pobjede

PALESTINSKI čelnici izrazili su u utorak navečer zabrinutost zbog izborne pobjede stranke Likud izraelskog premijera Ariela Sharona, upozorivši na mogućnost porasta nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

´Stvari će se pogoršati, mirovni proces će biti zaleđen i stanje će se dodatno pogoršati´, izjavio je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat. ´Sharon je tijekom svojeg prvog mandata ponovno zauzeo Zapadnu obalu, a sada će ponovno zauzeti pojas Gaze´.

Palestinski ministar informacija Yasser Abed Rabbo ocijenio je kako su rezultati izraelskih izbora ´težak udarac mirnom rješenju. Izraelci su počinili povjesnu grešku koju će žaliti i oni i Palestinci´, dodao je.

Jedan od čelnika militantne skupine Hamas Abdel-Aziz al-Rantissi rekao je da će ponovni izbor Sharona značiti ´nastavljanje izraelskog nasilja protiv Palestinaca, na što će biti odgovoreno nastavljanjem palestinskog otpora´.

Visoki dužnosnik Islamskog džihada Abdallah al-Shami rekao je da će njegova skupina odgovoriti na ´Sharonove zločine onako kao što smo to činili u posljednje dvije godine´.

Hamas i Islamski džihad odgovorni su za niz samoubilačkih napada u kojima su ubijeni brojni izraelski civili.

Pročitajte više