PALESTINSKI MINISTAR BUSHEVE IZJAVE SMATRA NEKONSTRUKTIVNIMA

Palestinski ministar rada Ghassan Khalib upozorio je u utorak da bi želja američkoga predsjednika Georgea W. Busha o smanjenju utjecaja palestinskog predsjednika Jasera Arafata mogle potaknuti Izrael na zadržavanje prečvrstoga stava u odnosu na Palestince. L

Bush je u svom govoru u UN-u pozvao i Izrael i Palestince da provedu obveze koje su preuzeli prihvaćanjem mirovnih smjernica nastalih pod američkim pokroviteljstvom.

Iako ga nije izrijekom spomenuo, dotaknuo se i Arafata kojemu Sjedinjene Države pokušavaju smanjiti utjecaj, ocjenjujući da su "palestinsku stvar izdali čelnici koji se drže vlasti, pothranjujući stare mržnje i uništavajući dobar posao što ga drugi obave".

"Palestinski narod zaslužio je vlastitu državu i dobit će je kad prihvati nove čelnike koji prihvaćaju reforme, borbu protiv terorizma i izgradnju mira", rekao je Bush.

Palestinski ministar Ghassan Khalib rekao je da su Busheve riječi "nekonstruktivne".

"Ne služi na čast demokraciji da predsjednik Bush ne razlikuje predsjednika koji se 'drži vlasti' izborima i onoga tko to čini drugim metodama", rekao je Khalib. Palestinci su Arafata izabrali za predsjednika 1996.

Pročitajte više