Pametna rješenja iz Švedske - Electrolux otpušta 3.000 radnika

JEDAN od vodećih svjetskih proizvođača kućanskih aparata, Electrolux, najavio je ukidanje gotovo 3.000 radnih mjesta širom svojih podružnica u svijetu.

Osim velikog broja otkaza, Electrolux je najavio kako zasigurno neće ostvariti planiranu godišnju dobit zbog pada potražnje. U službenom priopćenju švedske kompanije stoji: "Zbog slabljenja potražnje za kućanskim aparatima u posljednja dva tjedna studenoga te u prosincu, Electrolux neće ostvariti svoju prognozu za 2008. godinu".

Ukupan broj zaposlenika u Electroluxu krajem 2007. godine bio je 56.900, a taj broj će biti umanjen za 3.000 zbog snažnog pada potražnje za kućanskim aparatima u Europi i Sjevernoj Americi. Zbog navedene smanjene potražnje ova tvrtka više nije u mogućnosti ostvariti planiranu operativnu dobit u 2008. od 310, odnosno 365 milijuna eura.

Posljednje lansiranje skupljih proizvoda u Sjevernu Ameriku negativno se odrazilo na Electrolux zbog čega je operativna dobit smanjena za 72 posto. Poznato je kako u posljednjih godinu dana Electrolux radi na restrukturiranju poslovanja što uključuje selidbu proizvodnje u jeftinije zemlje, ali i poskupljenje kako bi se kompenziralo poskupljenje sirovina potrebnih za proizvodnju.

V.M.
Foto: electrolux.com

Pročitajte više