Pandemija je raspirila antisemitsku retoriku, pokazalo izvješće Europske unije

Foto: EPA

PANDEMIJA covida-19 "raspirila" je antisemitsku retoriku i potaknula nove mitove i teorije zavjere koje okrivljuju Židove za aktualnu javnozdravstvenu krizu, navodi se u izvješću Europske unije objavljenom u utorak.

"U pandemiji je postao izraženiji antisemitizam, osobito na internetu", navodi se u izvješću Europske agencije za temeljna prava (FRA) iz Beča, koje se temelji na službenim statistikama i podacima civilnih organizacija.

Federacija židovskih zajednica u Češkoj konstatirala je tako "povećanje cirkulacije govora mržnje na internetu", što potiču teoretičari zavjere koji napadaju cjepiva i restrikcije.

Općenito, "nedostatni podaci skrivaju realnost", upozorava FRA, jer rijetke države članice "učinkovito" bilježe antisemitske incidente.

A neke, poput Mađarske i Poljske, nemaju nikakve službene podatke.

Nemoguće je stoga provesti "relevantne usporedbe", navodi se u izvješću.

Španjolska je, na primjer, zabilježila tri incidenta prošle godine. Francuska ih je pak zabilježila 339, a Njemačka 2351, "najviše u razdoblju od 2010. do 2020.".

U mnogim zemljama "velika većina incidenata nije prijavljena, bilo policiji ili nekoj drugoj instituciji", ističe se u dokumentu.

"Antisemitizam je ozbiljan problem, ali, bez podataka, ne znamo koliko", komentirao je direktor agencije prema priopćenju, pozivajući europske zemlje da "intenziviraju napore" u cilju boljeg prikupljanja podataka.

"Tada ćemo se moći bolje boriti protiv mržnje i predrasuda", istaknuo je

Bruxelles je u listopadu iznio svoju prvu strategiju za borbu protiv antisemitizma, u cilju suzbijanja mržnje na internetu, jačanja zaštite sinagoga i promicanja podučavanja o povijesti Holokausta.

Pročitajte više