Panika kod vladajućih: Neka policija istraži tko je dao sporne dokumente novinarima

NAKON što je u javnost procurio dokument u kojem je stajalo kako je ministar obrane Berislav Rončević tražio od generala Joze Milićevića da izmjeni izvješće u kojem je stajalo da je Hrvatska izravnom pogodbom 39 nebojnih kamiona 2004. godine izgubila 14,8 milijuna kuna, u redovima vladajućih zavladala je gotovo pa panika.

> Rončević od Milićevića tražio da lažira nepovoljan izvještaj o nabavi kamiona za MORH

Naime, tako se može opisati prva reakcije iz redova HDZ-a, posebice njihova prva branitelja Andrije Hebranga koji je najavio u medijima kako će saborskom povjerenstvu koje istražuje MORH-ovu nabavu vojnih kamiona 2004. predložiti da od Državnog odvjetništva zatražiti istragu curenja u javnost tajnog iskaza koji je pred Povjerenstvom dao general Jozo Milićević, tadašnji v.d. glavnog inspektora Oružanih snaga RH.

Zakon o službenoj tajni

Hebrang smatra kako je curenjem Milićevićeva iskaza prekršen Zakon o službenoj tajni, a to obrazlaže činjenicom da je ministar obrane Branko Vukelić Milićeviću zabranio da javno govori o nalazu inspekcije iz 2005., zbog čega je Milićević pred Povjerenstvom i svjedočio na zatvorenoj sjednici.

"Policija mora utvrditi tko je medijima dao to izvješće jer je riječ o kršenju Zakona o službenoj tajni", grmio je danas Hebrang koji se ipak nije htio upuštati u kalkulacije tko je medijima dao sporan dokument. Štoviše Hebrang tvrdi, iako je riječ o državnoj tajni kako je sam rekao, da se u drugom dijelu tog dokumenta spominje kako sporni natječaj nije namješten.

Stazić dao dokumente?

No zanimljivo je kako se HDZ-ovac Krunoslav Markovinović za razliku od Hebranga ipak upustio u špekulacije kako je sporni dokument dospio u javnost jer smatra kako je upravo predsjednik Povjerenstva Nenad Stazić dao sporni dokument novinarima.

"Žalosno je da kolege u predizborne svrhe krše zaključak Povjerenstva da se sjednica zatvori na zahtjev ministra", zaključio je Markovinović.

Žestina zataškavanja

U cijelu priču oko kamiona uključio se i predsjednik Republike Stjepan Mesić koji se prvo ogradio kako je nezgodno da komentira kupnju vojnih kamiona i tajni iskaz generala Milićevića jer se radi o postupku za koji je nadležno sudstvo i kriminalistička policija.

"Prije četiri godine tražio sam da se slučaj riješi. Pa vidite i sada kolika je to žestina kada se sve to pokušava zataškati", kazao je Mesić.

M.M.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

Pročitajte više