Panika u Bruxellesu zbog Orbana. "Nitko mu ništa ne može, idemo prema golemoj krizi"

Foto: EPA

Mađarski premijer Viktor Orbán redovito gura Europsku uniju na rub litice, no diplomati su u panici da će njegovo neprijateljstvo prema Ukrajini sada konačno gurnuti Uniju u provaliju.

Politička kriza trebala bi se zakuhati na summitu sredinom prosinca, kada bi čelnici EU trebali donijeti povijesnu odluku o uvođenju Ukrajine u klub 27 zemalja i sklopiti ključni proračunski dogovor kako bi Kijevu bacili slamku spasa od 50 milijardi eura. Sastanak bi trebao signalizirati SAD-u da je, unatoč političkoj smetnji oko rata na Bliskom istoku, EU u potpunosti predana Ukrajini, piše Politico.

Čini se da će ova očekivanja poremetiti Orbán, snažni lider koji njeguje bliske veze s ruskim diktatorom Vladimirom Putinom i za kojeg mnogi smatraju da potkopava demokraciju i vladavinu prava u Mađarskoj. On zahtijeva da se čitav politički i financijski proces zaustavi dok se europski čelnici ne slože s općom revizijom potpore EU Kijevu.

Orban drži EU kao taoca

To čelnicima EU zadaje veliku glavobolju. Iako Mađarska predstavlja samo dva posto stanovništva EU, Orbán može držati uniju kao taoca jer bi trebao djelovati jednoglasno u velikim strateškim odlukama - a teško da postoje veće odluke od pokretanja pristupnih pregovora s Ukrajinom.

Daleko je od toga da Orbán prvi put remeti namjere EU. Bio je najglasniji protivnik sankcija protiv Rusije još od Putinove aneksije Krima 2014. Ali ovaj put je drugačije, rekli su diplomati i dužnosnici EU. "Idemo prema velikoj krizi", rekao je jedan dužnosnik EU, koji je zatražio da ostane anoniman. Jedan visoki diplomat EU upozorio je da bi ovo moglo postati "jedno od najtežih Europskih vijeća".

Orbán igra dalekosežnu igru, rekao je Péter Krekó, direktor Instituta za politički kapital sa sjedištem u Budimpešti. "Orbán je čekao da Europa shvati kako nije moguće dobiti rat u Ukrajini i da Kijev mora učiniti ustupke. Sada osjeća da njegovo vrijeme dolazi jer zamor od Ukrajine raste u javnom mnijenju u mnogim zemljama EU".

Nuklearna opcija

U teoriji, na stolu je nuklearna opcija - ona koja bi Mađarsku isključila iz političkih odluka EU - ali zemlje smatraju da je takvo rješenje toksično zbog presedana koji bi doveo do nejedinstva i fragmentacije EU. Zasad se čini da europski čelnici koriste svoj uobičajeni pristup ulizivanja nestašnom momku EU kako bi pokušali izmamiti kompromis.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, čiji je posao sklapanje dogovora između 27 čelnika, traga za kompromisom. Početkom ovog tjedna otputovao je u Budimpeštu na intenzivnu dvosatnu raspravu s Orbánom. Iako sastanak nije donio trenutni napredak, bilo je korisno razumjeti Orbánovu zabrinutost, rekao je drugi dužnosnik EU.

Neki diplomati EU tumače Orbánove prijetnje kao strategiju za povećanje pritiska na Europsku komisiju, koja zadržava 13 milijardi eura iz fondova EU za Mađarsku zbog zabrinutosti da zemlja krši standarde EU o vladavini prava.

Drugi su, međutim, rekli da je pogreška ne gledati dalje od neposrednih transakcijskih taktika. Orbán je dugo dovodio u pitanje strategiju EU za Ukrajinu, ali je uglavnom ignoriran ili prikazan kao marioneta ruskog predsjednika Vladimira Putina. "Gledali smo to, zadivljeni, ali možda nismo odvojili dovoljno vremena da ga zapravo saslušamo", priznao je drugi visoki diplomat EU.

Čelnik stranke Fidesz sve je više izoliran u Bruxellesu. Dotadašnjih mirotvoraca, poput bivše njemačke kancelarke Angele Merkel ili drugih Orbánovih šaptača iz takozvane Višegradske četvorke - Slovačke, Poljske, Mađarske i Češke, više nema. Očekivani povratak Donalda Tuska u Poljsku, proeuropskog i antiruskog čelnika, samo će učvrstiti Orbánov status usamljenog i prkosnog otporaša.

"Nitko ga ne može urazumiti"

"Nema više nikoga tko bi urazumio Orbána. On sada potkopava EU iznutra", rekao je treći dužnosnik EU.

Dok frustracija raste, EU razmišlja kako se nositi s mađarskim prijetnjama. U teoriji, Bruxelles bi mogao izvaditi teško oružje i pokrenuti takozvani postupak EU prema članku 7 protiv Mađarske, koji se koristi kada se smatra da zemlja krši temeljne vrijednosti Unije. Postupak se ponekad naziva "nuklearna opcija" EU jer predviđa najozbiljniju političku sankciju koju Unija može nametnuti zemlji članici - suspenziju prava glasa o odlukama EU.

Zbog tih dalekosežnih posljedica postoji suzdržanost da se ova opcija pokrene protiv Mađarske. Kad su čelnici EU uveli "diplomatske sankcije" protiv Austrije 2000. godine, dan nakon što je stranka austrijskog čelnika krajnje desnice Jörga Haidera ušla u vladajuću koaliciju, sankcije nisu dale željene rezultate. Mnogi Austrijanci bili su ljutiti zbog uplitanja i raspoloženje protiv EU je poraslo. Sankcije su ukinute kasnije te godine.

U Bruxellesu je sada raširen osjećaj da bi pokretanje procedure iz članka 7 protiv Mađarske moglo izazvati sličnu reakciju u Budimpešti, potaknuti populizam i dugoročno potencijalno čak dovesti do neželjenog izlaska Mađarske iz bloka. S obzirom na te strahove, diplomati traže načine da zaobiđu mađarski veto.

"Očito je da raste zabrinutost zbog političke potpore EU Ukrajini"

Jedna je opcija da se 50 milijardi eura za Ukrajinu od 2024. do 2027. podijeli na manje iznose na godišnjoj razini, rekla su tri dužnosnika. Ali kritičari upozoravaju da ova opcija ne bi ispunila cilj da se ponudi veća predvidljivost i izvjesnost ukrajinskim javnim financijama. To bi također poslalo loš politički signal: ako se EU ne može dugoročno obvezati na pomoć Ukrajini, kako onda može tražiti od SAD-a da učini isto?

Ista dilema vrijedi i za planiranu vojnu pomoć EU. Zemlje EU mogle bi koristiti bilateralne dogovore umjesto struktura EU, kao što je European Peace Facility, da pošalju vojnu pomoć Ukrajini - učinkovito zaobilazeći Budimpeštu. Ipak, to bi značilo da EU kao takva ne igra nikakvu ulogu u slanju oružja, što je priznanje nemoći koje je teško progutati i šteti jedinstvu EU prema Kijevu.

"Očito je da raste zabrinutost zbog političke potpore EU Ukrajini", rekao je ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis za Politico: "Prvo je to bila Mađarska, a sada više zemalja sumnja u takvo nešto."

Upitan o prigovorima Mađarske, predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk za Politico je rekao: "Ukrajina ide u Europsku uniju i Ukrajina je slijedila sve preporuke. Želim biti siguran da sve države članice poštuju napredak koji je Ukrajina pokazala."

To ostavlja još jednu zadanu opciju, klasičnu opciju EU: odgoditi ključne odluke o ukrajinskoj politici za početak sljedeće godine. Osim Mađarske, Berlin se također bori s posljedicama odluke njemačkog vrhovnog suda kojom je izbrisano 60 milijardi eura iz klimatskog fonda - čime je stvorio veliku rupu u svom proračunu.

"Nitko se ne osjeća ugodno s obzirom na to što se događa u Mađarskoj"

Takvo odgađanje također bi dovelo do razgovora o srušenom jedinstvu EU, rekao je drugi diplomat. "Ali u stvarnom svijetu to ne bi bio problem jer proračun EU vrijedi do ožujka 2024. godine."

Međutim, za druge je kupovanje vremena nezgodno. Europa ide na izbore u lipnju sljedeće godine, što otežava donošenje osjetljivih odluka. "Približavanje izborima neće olakšati stvari. Za Zelenskog je ovo egzistencijalno da bi održao moral na bojnom polju", rekao je drugi dužnosnik EU, ističući da su brze odluke ključne za Ukrajinu.

Obojica, kao i još jedan dužnosnik citiran u ovoj priči, dobili su anonimnost da bi mogli slobodno govoriti. Bruxelles je također sve više zabrinut zbog Orbánove dalekosežne igre.

Iz Budimpešte dolazi stalna bujica napada na Bruxelles, na teme od demokratskog deficita do kulturalnih ratova oko migracijske politike EU. Posljednji primjer je agresivna euroskeptična reklamna kampanja s plakatima koji ciljaju na samu predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen. Na plakatima je prikazana Von der Leyen pored Alexandra Sorosa, sina Georgea Sorosa, predsjedavajućeg Zaklade otvorenog društva, uz rečenicu: "Nemojmo plesati na melodiju koju oni zvižde!"

"Nitko se ne osjeća ugodno s obzirom na to što se događa u Mađarskoj. To je jako teško probaviti s obzirom na kampanju koju on vodi protiv EU i protiv predsjednice. Iako pita svoj narod mnoge stvari, zašto ne pita treba li napustiti EU ako je toliko gora od SSSR-a?" rekao je povjerenik za proračun Johannes Hahn novinarima u četvrtak.

No, čini se da Orbán više želi preuzeti EU iznutra nego napustiti brod, kao što je to učinila Velika Britanija. Sve više osjeća da mu vjetar puše u leđa nakon nedavnih izbornih rezultata u Slovačkoj i Nizozemskoj, rekao je Krekó, gdje su pobjednici njegovi istomišljenici kada su u pitanju Ukrajina, migracije ili rodna pitanja.

Mađarski premijer požurio je čestitati pobjedniku nizozemskih izbora Geertu Wildersu, koji je žestoko protiv EU, rekavši da su "vjetrovi promjena ovdje". "Orbán igra dalekosežnu igru. S Wildersom, još jednim ili dvojicom ekstremno desničarskih čelnika u Europi i potencijalnim povratkom Trumpa, on bi uskoro mogao biti manje izoliran nego što svi mislimo", rekao je treći dužnosnik EU.

Pročitajte više