Panika u Srbiji: Djeca im zbog crtića pričaju hrvatski!

ČAK 90 posto crtića koji se mogu naći u videotekama i na štandovima u Srbiji sinkronizirano je na hrvatski jezik.

Panika kod naših susjeda je nastala zato što su srpska djeca, zbog crtića, počela govoriti hrvatske riječi kao što su tijekom, nazočno, odjenuto, vjetrovito, tjedan, glazba, uhititi, kolodvor. Press piše kako im se javio otac četverogodišnjeg dječaka, Đorđe Popović, koji kaže kako mu je dijete počelo govoriti tjedan umjesto sedmica, a njega zove "tatek".

"Srpska djeca trebaju rasti uz sadržaje na materinjem jeziku"

"Proveo sam svoje istraživanje i ustanovio da je 90 posto filmova u videotekama, kao i onih koji se prodaju na ulici, sinkronizirano na hrvatski jezik", kazao je zabrinuti Popović te dodao kako je i većina titlova na hrvatskom te dodao kako je skoro pao u nesvijest kada mu je sin prije nekoliko dana rekao da "kralj i kraljica žive u velebnim palačama".

Popović sebe ne smatra nacionalistom, ali misli kako bi srpska djeca trebala rasti uz sadržaje na materinjem jeziku. I novinari Pressa su se uvjerili da se mnogi filmovi u Beogradu prodaju sa hrvatskom sinkronizacijom, a prodavačica ih je uvjeravala kako nitko ne kontrolira na kojem je jeziku film.

Sinkronizacija nije jeftina

"Vjerojatno je u pitanju novac. Sinkronizacija nije jeftina i njima je očigledno lakše kupiti filmove od Hrvata", kazala je radnica u beogradskoj videoteci koja dodaje da izdaju filmove koje dobiju od distributera. Već neko vrijeme u srpskim prodavaonicama se mogu naći i slikovnice na hrvatskom jeziku.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruge "Ćirilica" i profesor srpskog jezika Dragoljub Zbiljić kaže kako su posljedice takvih pojava već vidljive. "Srpska djeca i Srbi sve više izgovaraju i pišu hrvatske jezične varijante, što je doseglo karikaturalne osobine, jer hrvatski lingvisti, natjerani da zbog razlikovanja i ustoličenja svog posebnog jezika, rade smiješne konstrukcije", kaže Zbiljić i dodaje da Hrvati nikada svojoj djeci ne daju srpski jezik bez prilagođavanja.

Pročitajte više