Panker iz Splita pisao grafite po zidu. Dobio kaznu kao Kruljčev sin zbog droge

Ilustracija: 123rf

NA GODINU dana zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro, osuđen je 32-godišnji F.R. iz Splita zvani Frki, i to jer je šarao grafite po zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Osuđen je na godinu dana zatvora što je zamijenjeno radom za opće dobro tako što će za jedan dan odraditi dva sata, odnosno ukupno 730 sati dobrotvornog rada.

Prema presudi, Frkija je 24. rujna 2014. godine oko 22:30 zatekla interventna policija nakon što je u Porinovoj ulici po sjevernom zidu zgrade HNK, "u nakani da nagrdi fasadu", na površini od oko 15x3 metra sivim autolakom ispisao dva natpisa punkerskog sadržaja.

Na prvom je pisalo "Punk is not dead", a na drugom "Dajemo na znanje pankeri će opet napraviti sranje". Osim ova dva natpisa, čija su slova, prema optužnici ODO-a, bila dimenzija oko 20 centimetara, Frki je na zid kulturne ustanove još nacrtao i lik glave pokraj koje je napisao "Oi! punk".

Pokajao se

Osuđen je zbog toga što je crtežima i natpisima neovlašteno mijenjao izgled zidova, odnosno jer je oštetio tuđu stvar. On je pred sutkinjom Ivanom Kanaet Samardžić kazao da se osjeća krivim te je sve priznao i pokajao se.

"Prilikom odluke o kaznenopravnoj sankciji sud je kao olakotne okolnosti cijenio uredne obiteljske prilike okrivljenika, dok je sud kao otegotno cijenio okrivljenikovu dosadašnju kaznenu osuđivanost. Po mišljenju ovog suda, okrivljeniku se svrha kažnjavanja, kako u vidu specijalne tako i u vidu generalne prevencije, može ostvariti zamjenom kazne zatvora radom za opće dobro i na taj način utjecati na okrivljenika da više ne čini kaznena djela i omogućiti okrivljeniku ponovno uključivanje u društvo, sve cijeneći da se okrivljenik suglasio s predloženom mu sankcijom od strane ODO-a u Splitu", obrazložila je, između ostalog, sutkinja Općinskog suda u Splitu.

Presuda je nepravomoćna.

Dobio slične kazne kao Čobanković ili Kruljac

Presuda pankeru koji je šarao po zidu tako je jednaka ili približna nekim drugim presudama. Sličnom kaznom kažnjen je, primjerice, Petar Čobanković, bivši ministar poljoprivrede, koji je priznao da je zlouporabio položaj i ovlasti u aferi Planinska, u kojoj je država oštećena za nekoliko desetaka milijuna kuna. On je svoj dug odradio guleći krumpire kao pomoćni radnik u Caritasovoj kuhinji Osječko-đakovačke biskupije.

Sličnu je kaznu u rujnu prošle godine dobio i David Kruljac, sin generala Mladena Kruljca, koji je pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora jer su ga uhvatili sa 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10.500 kuna i 117 tisuća eura. I njemu je jedan dan zatvora zamijenjen s dva sata rada za opće dobro, a još će morati platiti i oko 200 tisuća kuna kazne.

Pročitajte više