Pao je njemački satelit: "Mislimo da je pao na područje Bengalskog zaljeva"

MASIVNI njemački satelit Rosat koji je jutros ušao u atmosferu pao je, objavili su znanstvenici iz njemačkog Centra za svemirska istraživanja, dodajući kako još ne znaju gdje je pao. Prema posljednjim procjenama bilo je sigurno kako Rosat neće pasti na područje Europe.

"Nemamo informacije jesu li ostaci satelita došli do Zemljine površine ili su se raspršili u atmosferi", stoji u priopćenju iz Njemačke koje prenosi Fox News. Dijelovi koji su eventualno pali na površinu mogli su se raspršiti na području od oko 80 kilometara.

Vrlo brzo nakon prvog priopćenja oglasio se i  ravnatelj njemačkog Centra za svemirska istraživanja. Johann Dietrich-Woerner izjavio je za CBS kako su prema prvim dostupnim informacijama dijelovi satelita završili na području Bengalskog zaljeva. "Vjerujemo da je pao negdje na tom području, ali još čekamo potvrdu", dodao je.

Satelit Rosat je težak 2,7 tona te se očekivalo da će se raspasti prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu, no neki dijelovi ipak su mogli doći do površine. Ukupna masa dijelova koji je mogla doći do površine Zemlje procjenjuje se na 1,9 tona.



Satelit Rosat je lansiran u lipnju 1990. godine u zajedničkoj misiji Njemačke, SAD-a i Velike Britanije. Opservatorij, koji teži oko 2,426 kilograma, je teleskop sa rentgenskim zrakama te je služio za proučavanje radijacija kod zvijezda, maglica, crnih rupa i supernova.

1998. godine je satelit pretrpio nepopravljivu štetu te je sa svojim radom "prestao" u veljači 1999. godine.

Pročitajte više