Pao Sanaderov "najbolji prijatelj i saveznik": Uhićen Robert Ježić!

ROBERT JEŽIĆ, vlasnik Diokija i Novog lista, uhićen je u Zagrebu, neslužbeno doznaje Index iz izvora bliskih istrazi koja se provodi protiv Ive Sanadera! Ježić je četvrtookrivljeni u aferi HEP-ovog kreditiranja Diokija, za koju se tereti i Ivo Sanader.

Ježić se već godinama spominje kao jedna od bitnih poluga vlasti Ive Sanadera bivšeg šefa HDZ-a, a prije nego što je večeras uhićen zbog afere HEP, austrijski mediji kao i dio hrvatskih medija detektirao ga je kao drugu osobu u aferi Hypo banka.

Ježić jedan od najbogatijih Hrvata

Prema dosadašnjim podacima Ježića se smatra jednim od dvadeset najbogatijih hrvatskih građana, s imovinom u iznosu od 65 milijuna eura s nekretninama u Hrvatskoj i Švicarskoj.

Ježić je vlasnik dnevnika Novi list do kojeg je navodno došao u posjed preko prijatelja Sanadera, a vlasnik je i petrokemijskog diva DIOKI-ja. Na nepoznat način došao je i do titule počasnog njemačkog konzula za područje Rijeke i Istre, a mnogi ga se sjećaju i kao bivšeg predsjednika nogometaša iz Rijeke.

Tko je zapravo Ježić i koji je njegov utjecaj u Hrvatskoj, možda je i najbolje opisao bivši direktor Hypo banke Wolfgang Kulterer u jednom službenom dokumentu te banke u kojoj je stajalo da su "Ježić i Sanader najbolji prijatelji i saveznici'".

Ježić, HEP, Sanader

Što se tiče HEP-a, istraga je utvrdila da su pojedine tvrtke bile povlašteni kupci električne energije te su imale popust između 11 i 5,5 posto kojeg su ostvarivale od listopada 2008. do Mravkove smjene u jesen 2009. godine. Sporan je i kredit HEP-a vrijedan 15 milijuna kuna s kamatom od 10 posto čija je otplata višekratno produžavana, a navodno je išla na račun jedne od Ježićevih tvrtki.

Ježić je svojedobno za medije rekao da s HEP-om imaju partnerski odnos, "a ostalo je u rukama institucija".

Ježić, Hypo banka, Sanader

Robert Ježić spominje se i u aferi Hypo banke, a tako je u javnost isplivalo pismo tadašnjeg predsjednika Uprave Hypo grupe Alpe Adria (HGAA), a današnjeg pritvorenika  Wolfganga Kulterera koji je predložio svom zamjeniku Tilu Berlinu da obavezno s Ježićem potpišu ugovor o lobiranju jer Ježić  ima najbolje veze misleći pritom na Banske dvore.

Ježić, Janaf, Sanader

Valja napomenuti kako je o Ježićevim poslovima ekskluzivno pisao i Index odnosno o tome kako je koncern Dioki većinskog vlasnika Roberta Ježića uspio, svega nekoliko dana prije odlaska premijera Ive Sanadera, prodati malo i zastarjelo skladište na zagrebačkom Žitnjaku državnoj tvrtki Jadranski naftovod (Janaf) i to za 18 milijuna eura iako su skladišta bila procijenjena na svega 5 do 6 milijuna eura.  Janaf je takve napise demantirao.

Ježić, Bandić, Sanader

Index je objavio i kako je uz asistenciju Sanadera Ježić za DIOKI rješavao  milijunske dugove prema Zagrebačkom holdingu preko gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Holding je pristao na nagodbu za manji iznos, a navodno je na članove Uprave da prihvate nagodbu utjecao gradonačelnik Milan Bandić, a na njega Sanader.

Pročitajte više