Papa Franjo izašao iz bolnice

Foto: EPA

PAPA Franjo napustio je u subotu bolnicu Gemelli nakon liječenja infektivnog bronhitisa. "Još sam živ", našalio se Papa (86) izlazeći iz bolnice. Vatikan je u petak potvrdio da će papa Franjo u subotu napustiti bolnicu i predvoditi misu na Cvjetnu nedjelju, 2. travnja, na Trgu svetog Petra.

Sveti Otac u srijedu je primljen u rimsku bolnicu, gdje je primio antibiotsku terapiju. Papa, koji ima više zdravstvenih problema, u bolnicu je bio primljen zbog problema s disanjem.

Nastojeći pokazati da se u potpunosti oporavio, Franjo je izašao iz automobila prije nego što je napustio bolnički krug, koristeći pritom štap koji mu pomaže pri hodanju. Pozdravio je okupljene i kratko porazgovarao s novinarima koji su ga čekali pred bolnicom.

"Treba biti strpljiv"

Nedjeljnom misom započinje tjedan uskrsnih obreda, a Vatikan je naknadno izvijestio da će papa sudjelovati u njima uz pomoć i podršku kardinala. Prije nego što se ponovno ukrcao u automobil, Franjo je zagrlio uplakanu majku čija je kćerkica tijekom noći umrla u bolnici, a zatim se pomolio s oba roditelja.

Potpisao se i na gips dječaka sa slomljenom rukom te mu mahnuo kroz prozor automobila dok su ga vozili izvan bolničkog kruga. Na pitanje novinara je li ga bilo strah za vrijeme boravka u bolnici, Papa je rekao: "Ne, strah ne."

"U bolnici ima puno junaštva i puno nježnosti prema pacijentima. Znate kakvi su bolesni ljudi, mi smo ćudljivi. S bolešću dolazi i ćudljivost. Treba biti strpljiv", rekao je pohvalivši rad svih radnika bolnice Gemelli.

Crkva se priprema za Uskrs

"Posjetio sam dječji odjel bolnice i uvjerio se s kakvom se nježnošću brinu o djeci", rekao je. "Sad ću morati spavati četiri dana", kazao je u šali nakon što je odgovorio na ni raznih pitanja. Sveti Otac, koji je u ožujku obilježio 10. obljetnicu svog pontifikata, posljednjih je godina patio od niza bolesti.

Pred njim je važan tjedan u kojemu se Rimokatolička Crkva priprema za najvažniji datum u svome kalendaru, Uskrsnu nedjelju 9. travnja koju će obilježiti niz ceremonija, misa i procesija. Dekan Kardinalskog zbora Giovanni Battista Re već je objavio da će jedan kardinal pomagati papi za vrijeme tjednih slavlja i brinuti se za dužnosti na oltaru.

Sličan je dogovor uveden još prošle godine, kada je papa zbog upornih bolova u koljenima sjedio sa strane za vrijeme nekih uskrsnih obreda, prepustivši višim kardinalima da vode mise.

Pročitajte više

 

Pročitajte više