Papa Franjo pozvao na molitvu za kineski narod

Foto: EPA

Papa Franjo danas je spontano pozvao na molitve za kineski narod u vrijeme kada Vatikan nastoji poboljšati svoje odnose s Pekingom.

Odnosi između Svete Stolice i komunističke Kine bili su tijekom povijesti opterećeni problemima, no Franjo je njihovu normalizaciju postavio za prioritet, a 2018. je potpisao povijesni sporazum s Pekingom o izboru rimokatoličkih biskupa u Kini.

"Također razmišljam o ljubljenom kineskom narodu: molimo uvijek za ovaj plemenit i veoma hrabar narod koji ima tako prekrasnu kulturu", rekao je papa.

Peking pokušava iskorijeniti strane utjecaje

Franjo je to izrekao tijekom svoje tjedne audijencije na Trgu svetog Petra, dodavši to svojim unaprijed zapisanim komentarima dok je pozdravljao udrugu koja odaje počast pokojnom vatikanskom izaslaniku u Pekingu.

Potezi Vatikana prema Kini su kontroverzni s obzirom na to da ih kritičari vide kao oblik dodvoravanja zemlji optuženoj za ograničavanje religijskih sloboda i ljudskih prava.

Peking slijedi politiku "sinicizacije" religije te pokušava iskorijeniti strane utjecaje i osigurati poslušnost Komunističkoj partiji. Procjenjuje se da u Kini ima između 10 i 12 milijuna katolika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.