Papa Ivan Pavao II. po treći put stupio na hrvatsko tlo

PAPA Ivan Pavao II. stigao je danas u treći pastoralni pohod Hrvatskoj. Sveti Otac doputovao je posebnim zrakoplovom Alitalije, koji je u Zračnu luku Rijeka na Krku sletio u 16,35 sati.

Papu je iz Alitalijinog zrakoplova dopratio apostolski nuncij u Hrvatskoj Giulio Einaudi, koji mu je prvi poželio dobrodošlicu na početku njegovog petodnevnog pastoralnog pohoda Hrvatskoj.

Izlazeći iz zrakoplova, na kojemu su izvješene papinska i hrvatska zastava, Sveti Otac je nešto prije 17 sati pozdravio okupljene državne dužnosnike, crkvene velikodostojnike i brojne vjernike iz Krčke biskupije, koji su se u zračnoj luci počeli okupljati nekoliko sati prije Papina dolaska.

Zračna luka ukrašena je vijencem u kojemu je brojka 100 - simbol 100-og pastoralnog putovanja Ivana Pavla II., transparentom vjernika krčke biskupije "Volimo te Ivane Pavle". Treći pohod Hrvatskoj Papino je jubilarno 100. apostolsko putovanje u 25-godišnjem pontifikatu. Dio vjernika Papu je dočekao u krčkim narodnim nošnjama.

Uz msgr. Giulia Einaudia u Papinoj pratnji bili su i državni tajnik Angelo Sodano, zamjenik u Državnom tajništvu Leonardo Sandri te voditelj papinskih liturgijskih slavlja Pietro Marini i drugi vatikanski dužnosnici.

Svetog Oca u svečanom su "špaliru" dočekali i pripadnici Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske, a papinsku i hrvatsku himnu izveo je Vojni orkestar Hrvatske vojske.

U Zračnoj luci Papu su dočekali i pozdravili predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, zagrebački nadbiskup msgr. Josip Bozanić i krčki biskup Valter Župan.

Svetog Oca dočekali su u ime Vlade - premijer Ivica Račan s potpredsjednicima Goranom Granićem, Slavkom Linićem, Antom Simonićem i Željkom Antunović, te ministar vanjskih poslova Tonino Picula i hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Franjo Zenko.

U ime Hrvatskog sabora Papu su dočekali predsjednik Zlatko Tomčić, te potpredsjednici Baltazar Jalšovec i Zdravko Tomac.

Papu su dočekali i ostali članovi Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) - zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, biskupi Riječke metropolije - nadbiskup riječki Ivan Devčić i biskup porečko-pulski Ivan Milovan te generalni tajnik HBK i nacionalni koordinator Trećeg pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj msgr. Vjekoslav Huzjak.

Svečanom dočeku nazočili su i predstavnici lokalnih vlasti na čelu s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom.

Hrvatsku je Papa pohodio 1994. i 1998.


Pročitajte više