Papa o masakru u Gazi: Dosta je, molim vas, prestanite

Foto: EPA

Papa Franjo danas je pozvao da se zajamči "siguran pristup" humanitarnoj pomoći namijenjenoj stanovništvu Pojasa Gaze, gdje se nastavljaju smrtonosna izraelska bombardiranja na palestinski teritorij na kojemu, po saznanjima UN-a, ljudima prijeti glad.

"Svakodnevno u srcu, s puno boli, nosim patnju stanovnika i u Palestini i u Izraelu zbog neprijateljstava koja ondje traju”, rekao je papa na kraju današnje molitve Anđeo Gospodnji na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

"Potičem nastavak pregovora da bi se hitno prekinuo sukob u Gazi i cijeloj regiji i da bi se oslobodili i vratili svojim najbližima svi izraelski taoci. Pozivam i na to da civilno stanovništvo Gaze hitno dobije siguran pristup svoj potrebnoj humanitarnoj pomoći", kazao je Sveti Otac.

U Kairu započinje nova runda pregovora

"Dosta je, molim vas prestanite", poručio je Franjo nakon što se u četvrtak raspodjela humanitarne pomoći u Gazi pretvorila u tragediju i završila smrću više desetaka civila u okolnostima koje tek treba utvrditi.

Danas u Kairu borave predstavnici Hamasa, Katra i Sjedinjenih Država te bi ondje trebali "započeti s novom rundom pregovora", čiji je krajnji cilj primirje u Pojasu Gaze, objavila je provladina egipatska televizija Al-Qahera.

U gotovo pet mjeseci u izraelskim vojnim akcijama u Pojasu Gaze smrtno je stradalo 30.410 ljudi, većinom civila, objavilo je u nedjelju Hamasovo ministarstvo zdravstva. Početak rata potaknuo je napad bez presedana koji su 7. listopada u južnome Izraelu izveli Hamasovi komandosi, a rezultirao je pogibijom najmanje 1160 ljudi, većinom civila

Istodobno je oteto oko 250 ljudi, a po izraelskim izvorima, u Pojasu Gaze još uvijek se drži 130 talaca te se vjeruje da je 31 mrtav. Primirje krajem studenoga omogućilo je da se u zamjenu za 240 palestinskih zatočenika oslobodi 105 talaca.

Pročitajte više