Papa poslao poruku globalnim liderima u Davosu

Foto: EPA

Papa Franjo pozvao je na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu sudionike iz političkog, ekonomskog i poslovnog svijeta da razmišljaju dalje od profita te da moralnim i etičnim odlukama pokušaju izliječiti sve podjeljeniji svijet. 

U poruci najmoćnijim svjetskim čelnicima koji se sastaju u švicarskom odmaralištu Franjo je pozvao na borbu protiv "nepravdi koje su temeljni uzrok sukoba", prvenstveno gladi i eksploatacije prirodnih bogatstava u korist nekolicine. 

"Nažalost, kad promatramo okolo, vidimo sve razderaniji svijet u kojem milijuni osoba - muškaraca, žena, otaca, majki, djece čija su nam lica većinom nepoznata, i dalje pate, pa i od posljedica dugotrajnih sukoba i stvarnih ratova", napisao je 86-godišnji papa. 

Franjo, koji je zaštitu siromašnih i imigranata učinio jednim od naglasaka svog dosad 11 godina dugog papinstva, istaknuo je da globalizacija mora u temeljima imati moralnu dimenziju u ekonomskim, kulturalnim i političkim raspravama koje se održavaju na WEF-u. 

Države i poslovni svijet moraju se ujediniti u promidžbi etičnih modela globalizacije koji zajedničko dobro stavljaju iznad težnje za moći i individualnom dobiti.

"Kako je moguće da u današnjem svijetu ljudi i dalje umiru od gladi, eksploatirani su, osuđeni na nepismenost, nedostupna im je temeljna zdravstvena zaštita te su ostavljeni bez skloništa?" pitao je. 

Papa Argentinac, prvi čelnik Katoličke crkve s globalnog juga, rekao je da situacija u svijetu zahtijeva da se tvrtke ne vode samo profitom nego i "visokim etičkim standardima".

"Raširena eksploatacija" radnika s niskim plaćama i bez perspektive osobnog i profesionalnog razvoja mora stati, poručio je. 

"Stoga je moja nada da će sudionici ovogodišnjeg Foruma imati na umu moralnu odgovornost koju svatko od nas ima u borbi protiv siromaštva, s težnjom prema integralnom razvoju sve naše braće i sestara i potragom za mirnom koegzistencijom među narodima". 

Pročitajte više