Papa šokirao Čile: Optužio žrtve pedofilije u crkvi za klevetu

Foto: Hina
 
PAPA Franjo šokirao je Čile na zadnji dan svog posjeta, kada je obranio biskupa optuženog za zataškavanje seksualnog zlostavljanja u crkvi.
 
Papa je optužio žrtve najzloglasnijeg pedofila u čileanskoj crkvi za klevetu. Izjavio je da su, dok ne vidi dokaz da je biskup Juan Barros zataškavao zločine svećenika Fernanda Karadime, sve optužbe protiv njega kleveta.
 
"Kao da sam mogao fotografirati zlostavljanje koje je Barros gledao"
 
Papina izjava šokirala je stanovnike Čilea te žrtve pedofilije u crkvi. Žrtve su naglasile da im je Vatikan dovoljno vjerovao i osudio Karadimu na "doživotnu pokoru i molitvu" u 2011. godini.
 
"Kao da sam mogao snimiti selfie ili fotografirati kako me Karadima zlostavljao, a Juan Barros i ostali su sve gledali i šutjeli", objavio je na Twitteru Juan Carlos Cruz. "Ovi ljudi su zaista ludi, a Papa priča o iskupljenju grijeha prema žrtvama. Ništa se nije promijenilo i njegova molitva za oprost je isprazna."
 
Žrtve prijavile zlostavljanje u 2002., istraga pokrenuta 2010.
 
Karadimine žrtve prijavile su crkvenim vlastima u 2002. godini da ih je "ljubio i dirao" u župi u Santiagu, ali službenici im nisu povjerovali. Vatikan je pokrenuo istragu tek u 2010. godini, kada su žrtve iznijele svoje optužbe u javnost.
 
Papa Franjo ponovno je izazvao skandal kada je u 2015. imenovao Barrosa za biskupa u Osornu. Karadimine žrtve izjavile su da je Barros znao za spolno zlostavljanje, vidio ga, i nije ništa učinio. Barros je porekao sve optužbe.
 
"Teret dokaza je na crkvi, a ne na žrtvama"
 
Papa je ovog tjedna molio oprost od žrtava pedofilije u crkvi u Čileu, ali u četvrtak je promijenio ton: "Na dan kada mi donesu dokaz protiv biskupa Barrosa, progovorit ću. Nema ni trunke dokaza protiv njega. Sve je to kleveta. Je li to jasno?" rekao je.
 
Anne Barrett Doyle iz BishopAccountability.org izjavila je da je "tužno i pogrešno da Papa ne vjeruje žrtvama, pošto je teret dokaza na crkvi, a ne na žrtvama".
 
"Upravo je vratio slučaj u vrijeme najmračnijih dana krize. Tko zna koliko žrtava će sada odlučiti ostati skriveno zbog straha da im se neće vjerovati?" rekla je Doyle. 

Pročitajte više