Papa stiže na najveći katolički festival u Lisabon, očekuje se milijun hodočasnika

Foto: EPA

Papa Franjo (86) kreće danas u Lisabon, gdje se očekuje milijun mladih iz cijelog svijeta na velikom katoličkom festivalu, koji se održava dok Crkva razmišlja o svojoj budućnosti.

Papa je pretrpio tešku operaciju abdomena prije samo dva mjeseca. To ga nije spriječilo da priredi 42. putovanje u inozemstvo, s 11 govora i oko 20 zakazanih sastanaka.

Očekuje se da će se argentinski isusovac, čiji je izravan i spontan stil vrlo popularan među mladima, baviti temama usmjerenim na mlade, od ekologije i socijalne pravde do rata u Ukrajini.

Organizatori očekuju milijun hodočasnika

Petodnevni događaj, nazvan Svjetski dan mladih, dolazi u vrijeme kada sekularizam i skandali oko svećeničke pedofilije rezultiraju smanjenjem vjernika u Europi.

Papa, sve krhkijeg zdravlja uz invalidska kolica i štap za hodanje, trebao bi stići u vojnu zračnu luku u Lisabonu oko 11 sati. Zatim slijedi susret s konzervativnim portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom u palači Belem.

Organizatori očekuju milijun hodočasnika iz više od 200 zemalja u tjednu svečanih, kulturnih i duhovnih događanja, koji je otvoren u utorak misom na vrhu brda s pogledom na grad i rijeku Tejo.

Papa će možda govoriti o seksualnom zlostavljanju djece u portugalskoj Crkvi

Hodočasnici sa zastavama vrve ulicama glavnog grada, gdje su uz ceste izvješeni transparenti i plakati s logom događaja. S manje od dva mjeseca do globalnog skupa u Rimu o budućnosti Crkve, festival također služi kao barometar mišljenja mladih katolika o gorućim pitanjima.

Franjo je okvirno skicirao potencijalne reforme Crkve tijekom svog papinstva, uključujući i one koje se tiču LGBTQ osoba i žena te mogu li se svećenici ženiti. Papa, izabran 2013., provest će dan sastajući se s vlastima i svećenstvom u zemlji, u kojoj se 80 posto od 10 milijuna stanovnika identificira kao katolici.

Možda će govoriti o skandalu sa seksualnim zlostavljanjem djece od strane svećenika, koji je bio predmet šokantnog izvješća koje je u veljači objavilo povjerenstvo neovisnih stručnjaka.

Papa će se privatno susresti sa žrtvama zlostavljanja

Utvrđeno je da je najmanje 4815 djece seksualno zlostavljano od strane svećenstva u zemlji, uglavnom svećenika, od 1950. godine, a zločine je sustavno prešutjela portugalska crkvena hijerarhija.

Prema Portugalskoj biskupskoj konferenciji i lokalnom organizacijskom odboru, Franjo će se privatno susresti sa žrtvama zlostavljanja, iako to još nije uključeno u službeni program.

Najveće katoličko okupljanje na svijetu

Svjetski dan mladih, koji je 1986. godine utemeljio Ivan Pavao II., najveće je katoličko okupljanje na svijetu i sadržavat će širok raspon događaja, uključujući koncerte i molitvene sastanke.

Ovo izdanje, prvotno zakazano za kolovoz 2022., ali odgođeno zbog pandemije, bit će četvrto za Franju nakon Rio de Janeira 2013., Krakowa 2016. i Paname 2019.

Pročitajte više