Svjetski dan mladih u Lisabonu. Dolazi Papa, očekuje se i do milijun ljudi

Foto: EPA

DAN uoči dolaska pape Franje mnoštvo mladih vjernika okupilo se u Lisabonu u svečanom ozračju na misi otvorenja Svjetskog dana mladih, najvećeg međunarodnog katoličkog skupa.

"Lisabon vas dočekuje cijelim srcem", rekao je u homiliji kardinal, lisabonski patrijarh i najviši prelat Katoličke crkve u Portugalu Manuel Clemente, za oltarom postavljenim na vrhu brežuljka u središtu grada, ponad ušća rijeke Tejo.

Na misi zatvaranja očekuje se oko milijun ljudi

Mjesne vlasti procjenjuju da oko 300.000 mladih sudjeluje na otvorenju ovog šestodnevnog kulturnog i duhovnog događaja koji se trebao održati lani, ali je zbog pandemije koronavirusa bio odgođen. Prošli Svjetski dan mladih (SDM) održan je u Panami 2019.

Na ovom 16. Svjetskom danu mladih sudjeluju hodočasnici iz svih zemalja svijeta, osim s Maldiva, i u tom smislu je najreprezentativniji od njegova početka 1986. kada ga je uveo Ivan Pavao II., rekli su organizatori. Očekuje se da će oko milijun mladih vjernika sudjelovati na misi zatvaranja koju će Papa slaviti u parku.

Premijer: Ovo je veći događaj i od Europskog prvenstva kojemu smo bili domaćini

86-godišnji Papa, kojemu je ovo 42. putovanje u inozemstvo nakon izbora 2013., treba doputovati u Lisabon sutra u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu, nepuna dva mjeseca od operacije abdomena, zbog koje je desetak dana bio u bolnici.

Sa 16.000 redarstvenika i spasilaca, SDM je najveći međunarodni skup koji se dosad održao u Portugalu, veći od Eura 2004. i Svjetske izložbe 1998., istaknuo je premijer Antonio Costa.

Ovo je jedinstven događaj po svojim razmjerima, komentirao je i monsinjor Manuel Clemente, podsjetivši da je očekivani broj hodočasnika desetina portugalskog stanovništva (deset milijuna ljudi). Unatoč osjetljivom zdravlju, prvi Papa rođen u Latinskoj Americi ima veoma zgusnut program, tijekom kojega će održati desetak govora i dvadesetak sastanaka.

Pročitajte više