Papa u domovini "voodooa": Upozorit će na opasnost magije i vračanja

TIJEKOM svog drugog dana u Beninu očekuje se da će papa Benedikt XVI. iznijeti planove Katoličke crkve za pomirbu u Africi.

Papa će posjetiti i grad Ouidah, koji se smatra "domovinom" voodooa, a očekuje se da će pozvati na poštivanje tradicionalnih vjerovanja, ai upozoriti na opasnost vračanja. U Ouidahu je smještena i jedna od najvećih katoličkih katedrala u Zapadnoj Africi.

Katedralu napravili na svetom voodoo mjestu

Katolička crkva je prije dvije godine donijela dokument u kojem poziva na pomirbu, mir i pravdu u Africi, a očekuje se da će ga danas Papa i predstaviti. Očekuje se i da će pozvati da se prihvate elementi tradicionalne kulture i religije, ali samo ako su oni u skladu sa crkvenim učenjem.


Jedna od vođa voodoo pokreta, Dah Aligbonon, će se susresti s Papon te će ga pozvati da Katolička crkva bude tolerantnija prema tradicionalnim liderima. "Pozvat ću Papu da kaže svojim sljedbenicima da prestanu provocirati one koji prakticiraju voodoo", kazao je Aligbonon. Katedrala u Ouidahu je napravljena na svetom mjestu voodoo pokreta gdje su njezini sljedbenici prinosili žrtve bogovima.

Što Papa danas misli o kondomima?

No, pozvat će ljude da odbace magiju i vračanje za koje Katolička crkva vjeruje da imaju negativan učinak na obitelji i društvo. Prvog dana svoga posjeta Africi, Papa je zatražio da se izbjegava "pogrešan i beskoristan nacionalizam ili 'plemenizam'" koji mogu dovesti do kobnih međureligijskih sukoba. Zatražio je od Afrikanaca i da se odupru bezuvjetnom zakonu tržišta i financija.

Papi će vjerojatno i ovoga puta postavljati pitanja o stavu Crkve o korištenju kondoma. Tijekom svog posljednjeg posjeta Africi 2009. godine izazvao je kontroverze izjavom da se dijeljenjem kondoma može ubrzati širenje HIV-a.

Pročitajte više