Papa: Zapanjujuća je zaglušujuća tišina ravnodušnosti prema žrtvama rata

Foto: FAH

PAPA Franjo upozorio je na "zaglušujuću tišinu ravnodušnosti" svijeta prema žrtvama rata  kada se u utorak u Asizu s vjerskim čelnicima molio za mir i okončanje vjerskog fanatizma.

"Oni zazivaju mir, naše sestre i braća koji žive pod prijetnjom bombardiranja ili su prisiljeni napustiti domove i emigrirati u nepoznato, lišeni svega", rekao je Papa.

"Tko ih čuje? Tko im pokušava odgovoriti ? Oni prečesto nailaze na zaglušujuću tišinu ravnodušnosti, egoizma i hladnoće onoga tko utišava njihov poziv u pomoć kao da mijenja tv-program", rekao je.

Franjo je to izjavio tijekom ekumenske molitve s pravoslavnim, protestantskim i anglikanskim dužnosnicima u bazilici  Svetog Franje koju krase Giottove freske.

Molitva za mir

Tijekom molitve prije zatvaranja 30. međureligijskih susreta za mir, nabrojane su zemlje u ratu, među kojima i Sirija u kojoj su u ponedjeljak nastavljeni sukobi. Za svaku od tih zemalja zapaljena je jedna svijeća. Istovremeno su muslimani, židovi, taoisti, budisti, šintoisti i sikhi na različtim mjestima molili za mir.

"Bog je Bog mira. Ne postoji Bog rata",  rekao je Papa tijekom jutarnje molitve. "Dok danas molimo, bilo bi dobro da svatko od nas osjeti sram zbog žrtava sukoba. Sram što su ljudi, naša braća, spremni to činiti", dodao je.

Papa je zasebno razgovarao dužnosnicima raznih vjerskih skupina.

Prvi takav međureligijski susret održan prije 30 godina na prijedlog Ivana Pavla II., označio je povijesni trenutak za Katoličku crkvu i približavanje religija koje nerijetko dijele višestoljetni sukobi.

Pročitajte više