Papa: Zašto ne kritiziram Ruse i Putina? Najokrutniji nisu Rusi, nego Čečeni

Foto: EPA

POGLAVAR Katoličke crkve papa Franjo dao je veliki intervju američkom isusovačkom časopisu America - the Jesuit Review. U njemu je komentirao niz aktualnih tema, među kojima i rat u Ukrajini.

Dopisnik ovog lista iz Vatikana Gerard O'Connell, koji je vodio intervju s Papom, ustvrdio je da su mnogi u SAD-u zbunjeni Papinom nespremnošću da izravno kritizira Rusiju zbog njezine agresije na Ukrajinu.

"Najokrutniji nisu Rusi, nego Čečeni..."

"Kada govorim o Ukrajini, govorim o narodu koji je mučenički. Ako imate mučenički narod, imate nekoga tko ih muči. Kad govorim o Ukrajini, govorim o okrutnosti jer imam mnogo informacija o okrutnosti vojnika koji dolaze u Ukrajinu. Generalno, najokrutniji su možda oni koji dolaze iz Rusije, ali ne pripadaju ruskoj tradiciji, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje. Svakako, ona koja napada je ruska država. To je vrlo jasno. Ponekad se trudim ne precizirati da ne uvrijedim, nego općenito osudim, iako se dobro zna koga osuđujem. Nije potrebno da navodim ime i prezime", rekao je papa Franjo. 

"Drugog dana rata otišao sam u rusku ambasadu (pri Svetoj Stolici), što je bila neuobičajena gesta jer Papa nikada ne ide u veleposlanstvo. I tamo sam rekao veleposlaniku da kaže Putinu da sam voljan doći u posjet pod uvjetom da mi dopusti mali prozor za pregovore. Lavrov, ministar vanjskih poslova na visokoj razini, odgovorio je vrlo lijepim pismom iz kojeg sam shvatio da to zasad nije potrebno. S predsjednikom Zelenskim sam razgovarao tri puta telefonski. I općenito primam popise zatvorenika, i civilnih i vojnih, i šaljem ih ruskoj vladi, a odgovor je uvijek bio vrlo pozitivan. I ja sam mislio doći u posjet, ali sam odlučio - ako putujem, idem i u Moskvu i u Kijev, u oba grada, a ne samo jedan. I nikada nisam ostavljao dojam da prikrivam agresiju. Ovdje u ovoj dvorani tri sam ili četiri puta primio izaslanstvo ukrajinske vlade i radimo zajedno", nastavio je Papa. 

"Zašto ne imenujem Putina? Nije potrebno..."

Pa si je onda i sam postavio pitanje zašto ne imenuje Putina kao krivca i odgovorio je na njega. 

"Zašto ne imenujem Putina? Jer nije potrebno, već se zna. Međutim, ponekad se ljudi zakače za neki detalj. Svima je poznat moj stav, s Putinom ili bez Putina, a da ga i ne imenujem", kazao je. 

Dodao je i da je više kardinala bilo u Ukrajini, da je njihova prisutnost ondje prilično jaka i da je on osobno u kontaktu s ljudima na odgovornim položajima. 

"Sociopolitički, i Isus i ja smo komunisti"

Inače, Papa je u intervjuu rekao i da su sociopolitički on i Isus komunisti.

"Ako gledamo njegovo učenje samo u sociopolitičkom kontekstu, onda je odgovor potvrdan. Da, i ja sam komunist, a i Isus Krist također", rekao je i dodao da postoji i druga Kristova poruka koja sadrži uputu da treba biti kršćanin. Uz smijeh je kazao i da su komunisti kršćanima ukrali neke vrijednosti, a da su neki od njih napravili i pravu katastrofu.

Pročitajte više