Papadopoulos preuzima Cipar u odlučnom trenutku

VIŠE od četrdeset godina nakon što je postao najmlađim ciparskim ministrom, Tassos Papadopoulos, novoizabrani ciparski predsjednik, napokon je došao do vrha.

Nakon iznenađujuće pobjede na nedjeljnim predsjedničkim izborima, Papadopoulos neće samo zamijeniti Glafcosa Cleridesa na mjestu predsjednika, već će preuzeti vodstvo Cipra u jednom od najodlučnijih trenutaka u burnoj povijesti zemlje.

Papadopoulos, 69-godišnji odvjetnik obrazovan u Londonu, preuzet će pregovore o ponovnom ujedinjenju sredozemnog otoka u vrijeme kad se približava krajnji rok za dovršetak pregovora krajem ovog mjeseca.

On isto tako preuzima zadatak provedbe procesa priključenja Cipra Europskoj uniji sljedeće godine - bez obzira na to hoće li zemlja do tada biti ujedinjena ili ne.

U najboljem slučaju, promjena na vlasti samo će malo usporiti pregovore dok Papadopoulos ne okupi svoj pregovarački tim. U najgorem, pregovori bi se mogli zamrznuti zbog percepcije da novog čelnika ciparskih Grka ne vole ciparski Turci.

Papadopoulos odbacuje tu percepciju kao mit koji su izmislili njegovi protivnici, te tvrdi da su dobri odnosi između Cleridesa i turskog čelnika Raufa Denktasha ´samo marginalno´ pomogli pregovorima.

´Ja sam bio pregovarač. Mislite li da mi razmjenjujemo udarce? Ne, uvijek smo jako pristojni, ne podižemo glas, samo iznosimo svoje argumente´, rekao je Papadopoulos u nedavnom razgovoru za Reuters.

´Navedite mi jedan plan o ponovnom ujedinjenju koji je Clerides prihvatio, a ja sam odbacio´, rekao je Papadopoulos.

Kao mladi odvjetnik, u godinama uoči stjecanja neovisnosti od Velike Britanije, Papadopoulos je sudjelovao u pisanju ciparskog ustava. Imenovan je ministrom unutarnjih poslova u dobi od 24 godine i osam mjeseci - bio je dva mjeseca mlađi nego što je to propisivao zakon. ´Nitko me (u to vrijeme) nije pitao za godine´, kazao je Papadopoulos.

Između 1959. i 1969. godine bio je ministar u vladi arhiepiskopa Makariosa, prvog ciparskog predsjednika poslije stjecanja neovisnosti.

Godine 1970. napustio je vladu i osnovao stranku desnog centra koju je vodio do 1981., i koja se kasnije pripojila snažnijoj Demokratskoj stranci.

Papadopoulos je preuzeo vodstvo Demokratske stranke u listopadu 2000. godine.

Između 1976. i 1978., Papadopoulos je bio šef pregovaračkog tima ciparskih Grka. U tim je pregovorima šef turskog tima bio Denktash.

Papadopoulosova karijera jednog od najuglednijih odvjetnika u zemlji pomućena je kontroverznim vezama s jugoslavenskim tvrtkama devedesetih godina prošlog stoljeća.

Većina optužbi fokusira se na njegove veze s Beogradskom bankom, za koju se sumnja da je služila kao glavni kanal za pranje novca tijekom vladavine Slobodana Miloševića.

Papadopoulosova tvrtka je registrirala podružnicu jugoslavenske banke na Cipru, ali on tvrdi da mu nije poznato čime se banka bavila.

´Nadam se da znate da odvjetnici koji utemeljuju tvrtke nisu uključeni u ono čime se tvrtke bave´, rekao je Papadopoulos.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.