Papin posjet Jasenovcu ključan za mogući posjet Srbiji-tisak

Pitanje Jasenovca i posjeta Jasenovcu pape Ivana Pavla Drugog ključno je pitanje povezano s mogućnošću njegova posjeta Srbiji, izjavio je jeromonah Srpske pravoslavne crkve Irinej Dobrijević.

"Tu nije riječ o ulozi Crkve, već o pojedincima. Ne možemo osuđivati Rimokatoličku crkvu u cjelini, ali je Jasenovac ključno pitanje povezano s mogućnošću posjeta pape Srbiji. Postavlja se, zapravo, pitanje hoće li Papa kao poglavar Rimokatoličke crkve ići u Jasenovac, hoće li se ispričati kao u Grčkoj za ulogu tih pojedinaca", izjavio je Irinej Dobrijević agenciji Tanjug, a prenosi dnevnik "Blic" od utorka.

Eventualni Papin dolazak u Srbiju, kazao je, ne zavisi samo od jednog čovjeka, već je to pitanje u djelokrugu Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koji se sastaje svakog proljeća. "Patrijarh Pavle je veoma jasan u svojim izjavama o mogućnosti Papina posjeta Srbiji. Patrijarh je rekao da, ako Sabor pozove Papu, on će biti prvi da uruči poziv", kaže jeromonah Irinej, dodajući da je "Sabor svakako raspravljao i o ulozi dijela rimokatoličkog svećenstva i vjernika u Drugom svjetskom ratu, odnosno genocidu nad pravoslavnima u ustaškoj NDH".

Predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović prije nekoliko mjeseci je najavio da će uskoro poslati poziv papi Ivanu Pavlu Drugom da dođe u državnički posjet Srbiji i Crnoj Gori, čemu se dosad protivila Srpska pravoslavna crkva.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više