Papin posjet Rusiji krajnje neizvjestan

PATRIJARHT Ruske pravoslavne crkve ne dopušta posjet Ivana Pavla II Rusiji dok dvije crkve ne razriješe međusobne odnose, prenijela je u utorak talijanska novinska agencija ANSA riječi glasnogovornika Ruske pravoslavne crkve u Moskvi.

Međutim, ruski premijer Mihail Kasjanov izjavio je u utorak da je posjet pape Rusiji "u skoroj budućnosti moguć", izrazivši nadu u prevladavanje razmirica između dviju crkava. U blažoj retorici od one koju koristi ruska pravoslavna crkva, Kasjanov je ipak istaknuo da se pitanje posjeta treba riješiti na razini Vatikana i Ruske pravoslavne crkve, a ne "na razini vlada" iako, kako je rekao, "dvije vlade nastoje pridonijeti okončanju spornih pitanja koja onemogućavaju suradnja dviju crkava".

Papa Ivan Pavao II u kolovozu odlazi u posjet Mongoliji u okviru čega se razmatrao i posjet Rusiji. .

Proteklih dana talijanska su glasila pisala o mogućem Papinu zaustavljanju u Kazanu, glavnom gradu ruske autonomne republike Tatarstan na putu za Mongoliju. Čak je i talijanski premijer Silvio Berlusconi trebao posredovati kod patrijarha Ruske pravoslavne crkve Alekseja II ali se čini da će Papina zaustavljanja u Kazanu do kraja biti neizvjesno. Prema najavama, Ivan Pavao II bi u Kazanu ruskom narodu i Pravoslavnoj crkvi trebao predati ikonu Gospe od Kazana koja se nalazi u Vatikanu.

List "Corriere della Sera" u izdanju od utorka objavljuje izjavu glasnogovornika moskovskog patrijarhata Igora Vizhanova kako bi Aleksej II mogao primiti Berlusconija, ali da budućnost odnosa s Vatikanom ovisi o držanju Katoličke crkve.

Ruska pravoslavna crkva zamjera Katoličkoj širenje svoje vjere u Ukrajini i Rusiji, dakle na teritoriju kojeg RPC smatra "svojim", a napetosti su posebice narasle u veljači 2002. kada je papa odlučio u Rusiji otvoriti četiri nove biskupije.

Ruske su vlasti u više navrata pozvale papu da posjeti Rusiju ali je uobičajeno da do posjeta dođe na zajednički poziv države i domininirajuće crkve.

Pročitajte više