Papin savjetnik: Treba ukinuti celibat za svećenike

Foto: EPA

Visoki vatikanski dužnosnik rekao je da bi Rimokatolička crkva trebala revidirati svećenički celibat, dodajući da će neki tu ideju smatrati "heretičkom". Nadbiskup Charles Scicluna s Malte, koji se nalazi u vatikanskom doktrinarnom uredu i savjetnik je pape Franje, rekao je: "Da je na meni, revidirao bih zahtjev da svećenici moraju biti u celibatu. Iskustvo mi je pokazalo da je to nešto o čemu moramo ozbiljno razmisliti."

"Crkva je izgubila mnoge velike svećenike jer su odabrali brak. Celibatu je bilo mjesta, ali Crkva je također morala uzeti u obzir da se svećenici ponekad zaljube i da su prisiljeni birati između toga i svog poziva. Neki svećenici s tim se nose upuštajući se u sentimentalne veze potajno", rekao je u intervjuu za Times of Malta. "Ovo je vjerojatno prvi put da to javno govorim i nekima će to zvučati heretički", dodao je.

"Svećenici se prije smjeli ženiti"

Papa je poslao različite poruke o tom pitanju. Godine 2017. rekao je da bi Katolička crkva mogla razmotriti zaređenje oženjenih muškaraca koji bi potencijalno mogli raditi u udaljenim područjima, suočenim s nedostatkom svećenika. "Moramo razmisliti o tome koliko je to moguće", rekao je Franjo, misleći na starije oženjene muškarce koji su već uključeni u crkvene poslove.

Dvije godine kasnije odbacio je bilo kakvu promjenu pravila o celibatu. Godine 2021. odbio je prijedlog da se nekim starijim oženjenim muškarcima dopusti zaređenje u udaljenim područjima u Amazoniji, gdje nema dovoljno svećenika. Ali prošle je godine Franjo ponovno progovorio o pravilu celibata, rekavši da "nije vječan, poput svećeničkog ređenja", već je "disciplina" koja se može revidirati.

Scicluna je u intervjuu istaknuo da su se svećenici smjeli ženiti u prvom tisućljeću crkvene povijesti, a da je brak danas dopušten u istočnom obredu Katoličke crkve i Pravoslavne crkve.

Protestantske i anglikanske crkve također dopuštaju oženjeno svećenstvo. Neki oženjeni muškarci koji su bili zaređeni u Anglikansku crkvu od tada su prešli na katoličanstvo, uglavnom se protiveći zaređenju žena, te im je dopušteno da nastave služiti kao svećenici. Protivnici oženjenog svećeništva tvrde da celibat omogućuje svećeniku da se u potpunosti posveti Crkvi i svojoj zajednici.

Papa promijenio brojne osjetljive prakse

Zagovornici promjena kažu da je pravilo o celibatu pridonijelo krizi zvanja i nedostatku svećenika, usamljenosti, pa čak i samoubojstvu, kao i seksualnom zlostavljanju djece i ranjivih odraslih osoba. Pokret za oženjeno svećenstvo (MMaC), sa sjedištem u Engleskoj i Walesu, prethodno je pozvao na osnivanje nacionalne komisije biskupa, svećenstva i laika kako bi se raspravljalo o načinima rješavanja problema nedostatka svećenika, uključujući ublažavanje ili ukidanje pravila o celibatu.

Papa Franjo promijenio je crkvenu praksu u brojnim osjetljivim pitanjima tijekom svog papinstva, kao što je zapošljavanje žena na višim laičkim ulogama u Vatikanu i dopuštanje svećenicima da blagoslivljaju istospolne veze. Ali također je razočarao liberale time što je udvostručio protivljenje Crkve pobačaju, rekavši da je to ubojstvo, i podupirući zabranu kontracepcije.

U ponedjeljak je pozvao na globalnu zabranu surogat-majčinstva. Diplomatima u Vatikanu rekao je: "Smatram žalosnom praksu tzv. surogat-majčinstva, koja predstavlja tešku povredu dostojanstva žene i djeteta, koja se temelji na iskorištavanju situacija materijalnih potreba majke. Slijedom toga, izražavam nadu da će međunarodna zajednica nastojati zabraniti ovu praksu univerzalno."

Pročitajte više