Par desetaka aktivista prosvjeduje u Moskvi, traže pravedne izbore

Foto: EPA

ZBOG zabrane okupljanja tek je nekoliko desetaka oporbenih aktivista izašlo u subotu na ulicu u okviru prosvjednog pokreta za poštene izbore koji već mjesec dana potresa Moskvu.

Prosvjede protiv isključivanja kandidata na lokalnim izborima, koji su počeli sredinom srpnja, odlučno suzbijaju redarstvene snage koje su uhitile gotovo 3.000 ljudi. Vođe pokreta su u zatvoru, među njima i glavni politički protivnik Kremlja, bloger i borac protiv korupcije Aleksej Navaljni.

Prošlog tjedna, tijekom četvrtog prosvjednog vikenda, više od 50.000 ljudi okupilo se na Saharovljevoj ulici, blizu središta Moskve, na odobrenom skupu na poziv liberalne oporbe, što još nije viđeno od prosvjeda protiv povratka Vladimira Putina u Kremlj 2012.

Budući da ovaj put nisu dobili odobrenje gradskih vlasti za skup na Saharovljevoj ulici, deseci pristaša liberala odvažili su se u subotu da pojedinačno prosvjeduju na kiši držeći svoje transparente ispred nekih spomenika u Moskvi, izvijestio je AFP.

Tom se taktikom ruski prosvjednici nerijetko koriste kako bi izrazili svoje mišljenje bez dozvole vlasti. To mogu činiti uz uvjet da razmak između prosvjednika bude 50 m, kao što traži zakon.

Pročitajte više