Pariška pinakoteka otvara se Picassovom izložbom

PARIŠKA pinakoteka, još jedno mjesto posvećeno umjetnosti, smješteno u nekadašnjem muzeju proizvoda od kristala Baccarat, otvara u petak svoja vrata izložbom "Picasso, osobno, Jacquelineina zbirka".

Na izložbi će se moći vidjeti osamdeset djela iz privatne zbirke Jacqueline Picasso, slikarove druge supruge, a većina njih izložena je u Francuskoj prvi put, kako ističe Marc Restellini, direktor tog prostora i organizator događaja.

Osnutkom pinakoteke Restellini, organizator nekoliko eminentnih izložaba, htio je "stvoriti međunarodnu mrežu kulturnih prostora opće namjene".

Riječ je, prema mišljenju tog povjesničara umjetnosti, o tome da se "organiziraju i iz grada u grad sele velike izložbe namijenjene širokoj publici".

Prva etapa na tom putu je pinakoteka za koju je izdvojeno sedam milijuna eura.

Prema njegovim planovima, slične slikarske galerije trebale bi se otvoriti u Japanu, Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Španjolskoj, kako bi se izložbe - kao i kazališni komadi - mogli seliti i kako bi se povratio uloženi novac koji nije mali.

Izložba "Picasso, osobno" stoji od 2,5 do 3 milijuna eura, prema organizatorovim riječima.

Preuređenje nekadašnjeg muzeja Baccarat - 4000 četvornih metara na dva kata - u ulici Paradis, u sjevernom dijelu francuske prijestolnice, nastavit će se i nakon zatvaranja izložbe.

Naime, u pariškoj pinakoteci treba urediti dvorane, otvoriti restaurant koji će voditi ugledni pariški kuhar, zadržavši male izložbene dvorane s drvenarijom iz XVIII. stoljeća.

Izložba "Picasso, osobno" otvara se prije završetka radova, kako bi popratila 30. obljetnicu smrti velikog umjetnika, 8. travnja 1973. Izložba se može posjetiti do 28. ožujka iduće godine.

Katalog uz izložbu izdao je nakladnik Skira.

Pročitajte više